fbpx
Сьогодні
17:00 12 Лют 2024

Україна цьогоріч виготовить тисячі безпілотників дальнього радіуса дії, здатних завдавати глибоких ударів по рф, – Федоров

English version here

Фото: З відкритих джерел

За словами віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, у 2024 році Україна виготовить тисячі безпілотників дальньої дії. Вони зможуть завдати ударів по глибокому тилу РФ.

Про це він сказав у інтерв'ю Reuters, пише Рубрика.

Віцепрем'єра наголосив, що в Україні вже є до 10 компаній, які виробляють безпілотники, що можуть досягати Москви і Санкт-Петербурга.

«Зростає категорія безпілотників-камікадзе дальнього радіусу дії – 300, 500, 700 і 1000 кілометрів. Два роки тому цієї категорії не існувало… взагалі», – сказав Федоров.

Він зазначив, що нещодавня серія ударів по нафтових об'єктах відображає прогрес українського уряду в швидкому дерегулюванні ринку безпілотників і збільшенні його фінансування, причому держава виступає в ролі венчурного інвестора.

У межах ініціативи Brave1, започаткованої урядом минулого року, військово-технічним стартапам було виділено близько $2,5 мільйона у вигляді грантів, і ця сума має бути збільшена приблизно в десять разів у 2024 році, сказав він:

«Ми будемо боротися за ще більше збільшення фінансування».

На відміну від росії, де у виробництві безпілотників домінує держава, переважна більшість виробників в Україні є приватними. За словами Федорова, лише одна з 10 компаній, чиї безпілотники можуть літати в регіонах біля москви або санкт-петербурга, є державною.

За словами Федорова, у 2023 році обсяги виробництва та поставок українських безпілотників зросли більш ніж у 120 разів, що є частиною ширших зусиль, спрямованих на розробку та виробництво безпілотників у воєнний час, щоб скоротити розрив з ударними можливостями Росії.

Федоров погодився з оцінкою голови ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що Київ досяг «певного паритету» з москвою у виробництві безпілотників дальньої дії.

«Нам потрібно діяти антибюрократично. Це суть прориву у війні технологій. Ми будемо продовжувати робити на це ставку, працювати в цьому напрямку. Тому що технології дійсно можуть нас врятувати», – сказав він, відзначивши нестачу артилерійських снарядів, з якою стикаються українські війська.

Загалом торік було замовлено понад 300 тисяч безпілотників різних типів і понад 100 тисяч відправлено на фронт, і ці цифри не включають волонтерські поставки, які, за словами фахівця, зробили «значний внесок».

«Ми зняли оподаткування комплектуючих БПЛА, спростили процедуру укладання контрактів, процедуру виведення з експлуатації. Тобто ми взяли всі блокування, з якими стикалися приватні компанії, і за пів року їх усунули, ухваливши всі необхідні закони та постанови», – сказав Федоров.

Як раніше повідомляла Рубрика, Україна наздогнала російську федерацію за кількістю дронів-камікадзе дальнього радіуса дії, також очікують на появу покращеної версії морського дрона MAGURA.

Що відомо про вітчизняне виробництво БпЛА

Ще у березні 2023 року міністр цифрової трансформації Михайла Федоров повідомив, що українська армія активно трансформується та отримує унікальний досвід у найбільш технологічній війні в історії. 

Український ринок з виробництва безпілотників активно розвивається; наразі в країні понад 100 компаній виготовляють дрони.

Раніше голова СБУ повідомив, що в Україні виготовили унікальний морський надводний дрон "Морський малюк". Виробництво цих безпілотників розташоване в Україні, але заводи знаходяться під землею.

Нещодавно у Держспецзв'язку також повідомили, що замовили в "Укроборонпрому" сотні дронів вітчизняного виробництва. Вони будуть готові до кінця року.

Окрім того, Україна налагодила серійне виробництво вітчизняного аналога "Шахедів". За місяць вдається виготовити десятки таких дронів.

Також, почали виготовляти серійно вітчизняні ударні БпЛА літакового типу Cobra, які розробили інженери із Кривого Рогу: дальність їхнього польоту становить до 300 км.

Варто додати, що в Україні продовжується будівництво заводу з виробництва безпілотників Bayraktar. Щороку на ньому планують виробляти понад 100 одиниць дронів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: