ГУР: на аеродромі в Сирії готують операторів БпЛА для війни проти України

У Сирії на аеродромі Шайрат готують операторів безпілотників для війни проти України. Мова йде про навчання керуванню дронів "Shahed-136" та "Ababil-3".

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на ГУР.

"Головне управління розвідки Міністерства оборони України інформує – у Сирії тренують російських операторів БПЛА іранського виробництва", – йдеться в повідомленні.

Як розповіли розвідники, навчання операторів для росії проводяться на території сирійського військового аеродрому Шайрат:

  • "Ліванська поліція Хезболлиє",
  • "Іранська революційна гвардія".

"Лівансько-ірансько-російський навчальний курс передбачає опанування БПЛА "Shahed-136" та "Ababil-3", а також дистанційно керованого літака Raad", – додають в ГУР.

Також відомо, що очолює військові навчання один із командирів "Хезболли" Камаль Абу Садік, який спеціалізується на виготовленні та обслуговуванні безпілотників.

"Разом із росіянами вишкіл проходять найманці-сирійці, яких Москва планує задіяти у війні проти України як операторів БПЛА", – констатують у відомстві.

Роль Сирії у війні в Україні

У березні 2023 року президент Сирії Башар Асад зустрівся з російським диктатором володимиром путіним. Тоді він заявив, що росія нібито бореться з "неонацистами" та "старими нацистами", яким Захід дав притулок і підтримує.

Ще на початку масштабного вторгнення РФ в Україну, у березні 2022 року, The Wall Street Journal писало про те, що росія вербує сирійців, які вміють вести бойові дії в міських умовах. Їх планувалося використати для штурму українських міст.

Зазначимо, що сирійський аеродром Шайрат у різні роки неодноразово ставав мішенню для ударів як США, так і Ізраїлю.

Зауважимо, що  сирійський диктатор Башар Асад заявив, що він визнає окуповані території Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей російськими.

З огляду на все це Верховна Рада 2 травня 2023 року прийняла закон, яким припинила дії угоди між урядом України та урядом Сирійської Арабської Республіки про торговельне, економічне і технічне співробітництво.

Як росія до війни проти України  залучає іноземців?

Нагадаємо, росія вербує на війну проти України найманців у Сирії. Їм за прискореною процедурою видають російські паспорти.

Також повідомлялось, що країна-агресор залучила до своєї армії 15 тисяч мешканців Непалу. Це сталося після того, як у 2023 році російський уряд оголосив про вигідні умови служби для іноземних бійців, які приєднаються до війська рф.

Окрім того, росіяни хочуть виробляти дрони-камікадзе Shahed у білорусі. Для цього іранські інженери відвідали рб з робочим відрядженням.

Також група іранських інструкторів, які навчають російських військових та координують запуски іранських дронів-камікадзе, була помічена у білорусі.

Свіжі дописи

  • Новини

Майже половина українців погоджуються з тим, що підняття тарифів на світло для відновлення енергетики необхідне, – опитування

45% українців із розумінням ставляться до можливого підвищення тарифів на енергопостачання, адже це необхідно для… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Харкову та області потрібні два Patriot, – Президент на зустрічі з Блінкеном

Глава держави Володимир Зеленський під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном наголосив, що необхідно… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

На Сумщині в Білопільській громаді оголосили додаткову евакуацію

Голова Сумської ОВА Володимир Артюх повідомив, що внаслідок інтенсивних обстрілів в Білопіллі Сумської області оголошено… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Євросоюз остаточно ухвалив план України для Ukraine Facility: які кошти виділять цьогоріч

План України, необхідний для реалізації програми Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро, остаточно ухвалила 14… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Для біженців в Естонії та Латвії запускають нову програму працевлаштування: у чому рішення

Естонська рада допомоги біженцям (Eesti Pagulasabi) запускає в Естонії та Латвії нову програму про ринок… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Кабмін обрав виконуючих обов’язки міністра агрополітики та міністра інфраструктури

Кабінет Міністрів поклав виконання обов'язків міністра аграрної політики на Тараса Висоцького, крісло міністра інфраструктури тимчасово… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.