fbpx
Сьогодні
20:09 11 Лют 2024

На скандальну заяву Трампа з погрозами країнам НАТО відреагували в США та Польщі

Фото: ABC News

Колишній президент США Дональд Трамп розповів, як погрожував країнам НАТО, що буде підбурювати рф до нападу на них, якщо вони не будуть робити внески в Альянс. Ця заява викликала обурення у Білого дому та генсека НАТО Єнса Столтенберга, а також влада Польщі відреагувала на заяву екслідера США.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Reuters, Yle та на Onet.

Реакція Сполучених Штатів

Представник Білого дому Ендрю Бейтс, коментуючи заяву Трампа, назвав її "жахливою" і такою, що ставить під загрозу нацбезпеку США.

"Заохочувати вторгнення вбивчих режимів до наших найближчих союзників є жахливим і безпідставним. Це ставить під загрозу національну безпеку США, глобальну стабільність і нашу економіку", – сказав Бейтс.

На заяву Трампа відреагував і генеральний секретар НАТО. Як заявив Столтенберг, розмови про те, що члени оборонного альянсу не захищають один одного, підривають спільну безпеку.

Крім того, за його словами, такі заяви ставлять під загрозу життя американських і європейських солдатів.

Як відреагували у Польщі?

Заступник міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна заявив, що дана заява Трампа має бути обговорена на засіданні Кабміну, яке відбудеться у вівторок.

"Навіть враховуючи умови гарячої виборчої кампанії в США, ту частину заяви, в якій Дональд Трамп чітко сказав, що він навіть "заохочуватиме" Росію до конфлікту і нападу, це перетин певних кордонів, які ніколи не можна переходити… І загроза невиконання зобов'язань за статтею 5 НАТО", – додав він.

Водночас прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що в дечому Трамп таки може мати рацію.

"В одному він має бути правий: якщо Європа не буде більше дбати про власну безпеку, якщо ми призупинимо безпеку Європи виключно завдяки добрій волі та готовності захищати Сполучені Штати, це може рано чи пізно закінчитися катастрофою", – сказав Туск.

Прем'єр наголосив, що Європа має усвідомити, що ЄС не може бути економічним і цивілізаційним гігантом і карликом у питаннях оборони, тому що світ змінився.

"У нас на кордоні гаряча війна. Ми не можемо дозволити собі жодного ризику як Польща і як Європа", – зауважив він.

Скандальна заява Трампа

Виступаючи на мітингу в Південній Кароліні, Трамп, який балотується в президенти США, розповів, що одного разу "один із президентів великої країни" запитав його, чи будуть США, як й раніше, захищати їх від російського вторгнення, якщо вони не будуть робити внески в НАТО.

"Ні, я б не став вас захищати. Насправді я б заохочував їх (росіян, – ред.) робити все, що їм заманеться. Ти повинен заплатити. Ти маєш платити за рахунками", – процитував свою відповідь Трамп.

Річ у тім, що Трамп невірно розуміє систему фінансування НАТО.

Країни-члени прагнуть витрачати щонайменше 2% ВВП на військові витрати, і більшість країн не досягає цієї мети. Однак 2% вважаються лише орієнтовним показником, і не існує обов'язкових "рахунків", які члени Альянсу мають сплачувати.

Що відомо про висунення Дональдом Трампом своєї кандидатури на посаду президента США

Нагадаємо, що у липні 2022 року 45-ий президент США Дональд Трамп стверджував, що вже ухвалив рішення брати участь у президентських виборах 2024 року, але поки не знає, коли саме оголосить про початок кампанії.

Згодом у жовтні цього ж року спеціальний комітет Палати представників Конгресу США офіційно надіслав повістку до суду експрезиденту Сполучених Штатів Дональду Трампу. У такий спосіб Конгрес хоче змусити Трампа дати свідчення про штурм Капітолія під присягою та надати відповідні документи. Комісія наказує Трампу передати документи до 4 листопада та з'явитися особисто або онлайн в середині місяця.

У грудні 2023 року Верховний суд штату Колорадо чотирма голосами проти трьох вирішив, що Трамп, згідно з 14 поправкою до Конституції США, не може брати участь у президентських виборах на території штату.

Причиною такого рішення стало те, що Трамп "брав участь у повстанні проти Сполучених Штатів" – так суд назвав штурм Капітолія. Колишній президент після цього одразу подав апеляцію до Верховного суду США.

Зазначимо, рішення Верховного суду штату Колорадо є безпрецедентним, оскільки вперше в американській історії громадянин усувається від участі у виборах президента США.

6 лютого 2024 року суд США дозволив притягнути експрезидента Трампа до відповідальності у справі про спробу "скасувати" вибори. Оскільки експрезидент США Дональд Трамп не має президентського імунітету і може бути притягнутий до відповідальності за звинуваченнями у змові з метою скасування виборів 2020 року.

Вибори у США

Президентські вибори у США заплановані на 5 листопада 2024 року. Згідно з прогнозами, головним кандидатом від демократів стане чинний американський лідер Джо Байден.

Від республіканців, окрім Дональда Трампа, у фаворитах експосол США в ООН Ніккі Хейлі. Наразі те, хто ж піде в президенти від республіканців, вирішується на внутрішньопартійних праймеріз.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: