fbpx
Сьогодні
Фото 10:59 08 Лют 2024

Рішення для перемоги: ЄС передав Україні систему розмінування MV-10

English version here

Фото: ДССТ

Державна спеціальна служба транспорту отримала систему розмінування DOK-ING MV-10. Техніку передав високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Про це повідомляється на сайті Європейської служби зовнішніх дій, пише Рубрика.

У чому проблема?

Через російське вторгнення в Україну та активні бойові дії наша країна забруднена вибухонебезпечними предметами. Деякі аналітики називають Україну найбільш замінованою країною у світі.

У вересні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що потенційно замінованими в Україні наразі залишаються близько 174 тисяч квадратних кілометрів. Це величезна територія, розмінування якої може зайняти десятиліття, наголосив він. Водночас мета України — зробити це за найближчі роки.

На сьогодні в Україні уже працює 3,5 тисячі саперів, проте для розмінування забруднених вибухонебезпечними предметами територій цього недостатньо.

Особливо відчутна нестача спеціальної техніки для очищення земель від вибухових предметів, зокрема мін, які знаходяться глибоко під товстим шаром грунту.

Яке рішення?

Європейський Союз передав Державній службі спеціального транспорту України систему розмінування DOK-ING MV-10.

Фото: ДССТ

Як зазначається, систему передали у рамках візиту в Україну Високого представника ЄС Жозепа Борреля.

"Україна бореться із агресором і водночас відновлюється. Її розмінувальники беруть на себе надзвичайно небезпечне, але вкрай важливе завдання — очищати звільнену землю від смертоносних мін, які залишив російський агресор. Для нас велика честь зробити роботу українських саперів безпечнішою та ефективнішою з цим європейським обладнанням. Разом ми можемо допомогти врятувати життя та зробити свій внесок у краще майбутнє України", — сказав Боррель.

Як це працює?

Система розмінування MV-10 знешкоджує протипіхотні та протитанкові міни, а також інші боєприпаси, що не розірвалися, і особливо добре підходить для очищення великих територій.

"Від базового обладнання для команд розмінування до піротехнічних автомобілів і роботизованих систем розмінування", – зазначили у ДССТ.

Фото: ДССТ

Військові Держспецтрансслужби вже надали їй власне ім'я і назвали "Надією".

Роботизована система розмінування DОK-ING MV-10 створена з подвійним робочим органом.

Виробник зазначає, що DOK-ING MV-10 – найпотужніша система у світі у своїй категорії.

Завдяки дистанційному керуванню вона особливо безпечна в експлуатації. Вона може розмінувати до 4000 кв. м на годину, зокрема на крутих схилах.

Спереду комплексу встановлений ланцюговий інструмент, під дією якого спрацьовують протипіхотні та протитанкові міни. Також на комплексі є культиватор, який виконує вторинну обробку та підтримує постійну глибину рихлення.

Фото: ДССТ

Також можна використовувати додаткове обладнання – роликовий, лезовий та збиральний блоки.

MV-10 керується одним оператором. Максимальна глибина очищення ґрунту – 60 см.

Підтримка ЄС у галузі розмінування також включає спеціальний курс навчання для українських операторів, які працюватимуть на системі MV-10.

Голова Адміністрації Держспецтрансслужби генерал-майор Богдан Бондар подякував ЄС за допомогу, зазначивши, що надане обладнання покращить можливості українських військ та дозволить саперам розміновувати деокуповані території швидше та безпечніше.

"Російська агресія залишила в Україні багато вибухонебезпечних об'єктів, розмінування яких займе десятиліття. Технологічні рішення дозволять прискорити цю роботу", — підкреслив він.

Це останнє постачання в рамках пакета підтримки ЄС у розмірі 25 млн євро для гуманітарного розмінування в Україні, оголошеного на саміті ЄС-Україна в лютому 2023 року.

Пакет призначений для задоволення нагальних потреб українських державних операторів протимінної діяльності, починаючи від основного обладнання для груп розмінування до піротехнічних машин і роботизованих систем розмінування.

Нагадаємо, деокуповані українські території інженерно-саперний батальйон Командування сил підтримки ЗСУ розпочне очищати за допомогою машин механізованого розмінування GCS-200.

Тако повідомлялось, що з хорватською DOK-ING та словацькою Way Industries Міністерство оборони України веде переговори щодо локалізації виробництва машин механізованого розмінування в Україні.

Як повідомлялось, компанія-виробник машини для підготовки ґрунту до розмінування вже отримала сертифікат відповідності, що дозволяє налагодити її виробництво та використовувати для розмінування територій.

Окрім того, в Україні виготовлятимуть роботизовані системи західних зразків для розмінування.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: