fbpx
Сьогодні
Фото 12:16 29 Січ 2024

Єрмак і Кулеба в Ужгороді зустрілись з головою МЗС Угорщини та розпочали переговори

English version here

Фото: Телеграм / Єрмак

Сьогодні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто разом з делегацією приїхав до Ужгорода. Там він розпочав переговори з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком, а також з головою Міністерства закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Telegram-канал керівника Офісу президента.

Раніше Сійярто повідомив:

"Вирушаю до Ужгорода, нас чекає довгий день… Потрібно зробити все, щоб угорська громада на Прикарпатті повернула свої колишні права".

Та опублікував фото зі своєї поїздки.

Фото: Szijjártó Péter

Фото: Szijjártó Péter

"Почали важливий візит угорської делегації. Разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою зустрічаємо міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петера Сійярто з командою", – згодом написав Єрмак.

Керівник Офісу президента наголосив на важливості відвертого й конструктивного діалогу між країнами й відзначив, що переговори стосуватимуться нормалізації українсько-угорських відносин.

Довідка

Ще 11 січня голова МЗС Угорщини анонсував свій візит до Ужгорода й зустрічі з українським колегою Дмитром Кулебою. Тоді ж він заявив, що переговори також стосуватимуться підготовки до зустрічі прем'єр-міністра Віктора Орбана та президента України Зеленського.

Також Сіярто проінформував й про те, що раніше провів телефонну розмову з Єрмаком під час якої заявив, що зустріч на високому рівні матиме сенс, "якщо це може дати результат".

Зазначимо, що наприкінці грудня Орбан прийняв запрошення президента України щодо двосторонньої зустрічі. Це буде перша офіційна двостороння зустріч між двома лідерами з початку війни.

За словами президента, він жодного разу не говорив з Орбаном про припинення вогню чи діалог з диктатором володимиром путіним.

Позиція Угорщини щодо України

Як відомо, Угорщина й Україна майже не вели контактів на високому рівні після повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року. Однак в останній час вони активізувались на різних рівнях.

Раніше Зеленський заявив, що під час короткої зустрічі в Аргентині він просив Орбана назвати хоча б одну причину, чому Україна не має бути в ЄС.

Як пише FT, напередодні саміту, лідери ЄС щосили намагалися зрозуміти, чого саме хоче Орбан. Чи виконував він накази президента росії володимира путіна, чи намагався змусити Брюссель розблокувати заморожені кошти?

Орбан та його союзники неодноразово заявляли, що його протидія допомоги Україні не пов'язана із фінансуванням Угорщини з боку ЄС. Але коли  саміт підійшов до завершення, він нарешті назвав свою ціну: виплата 20 млрд євро, що залишилися.

Угорський лідер також зазначив, що має ще 75 можливостей заблокувати процес вступу України, оскільки кожен етап вимагає одноголосного схвалення членів ЄС.

Варто зазначити, що ЄС схвалив виділення Угорщини 10 млрд євро минулого тижня. Однак, будь-яке подальше виділення коштів, швидше за все, зустріне жорсткий опір. Інші 20 млрд євро, які належать Угорщині, утримуються відповідно до окремої процедури, яка дає Брюсселю необхідні важелі.

Питання допомоги Україні розглядатиметься на окремому саміті ЄС на початку лютого.

Щоб схвалити угоду про надання пакета допомоги Україні на 50 млрд євро у 2024-2027 роках, країни-члени Європейського Союзу розглядають можливість позбавити Угорщину права голосу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: