fbpx
Сьогодні
16:10 27 Січ 2024

Понад 15 млн євро уряд Латвії виділив на допомогу українським біженцям: навіщо це рішення

English version here

Фото: Євростат

Латвійський уряд виділив 15,6 млн євро на покриття витрат, які виникають у муніципальної влади у зв'язку з прийманням та підтримкою біженців з України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву Міністерства з охорони навколишнього середовища та регіонального розвитку Латвії, яку цитує LSM.lv.

У чому проблема?

Як повідомляє Delfi з посиланням на інформацію МВС країни, з початку повномасштабної війни росії проти України станом на травень місяць в Латвії було зареєстровані вже 28920 українських біженців.

При цьому 23066 біженцям надано дозвіл на проживання з правом на працевлаштування в Латвії.

А станом на грудень 2023 року у Латвії знайшли прихисток понад 50 тисяч українців, серед яких близько 20 тисяч дітей.

Яке рішення?

Латвія підтримує всі ініціативи з нарощування військової допомоги для України, і вже зараз витрачає понад 1% від національного ВВП для її надання.

Не залишає без підтримки прибалтійська країна й українців, які вимушені через війну виїхати до Латвії. Так, у вересні минулого року уряд планував збільшити фінансування до 32 152 527 євро, щоб і надалі покривати видатки на підтримку мігрантам з України.

А нещодавно латвійський уряд виділив 15,6 млн євро на покриття витрат, які виникають у муніципальної влади у зв'язку з прийманням та підтримкою біженців з України.

Як це працює?

Зазначають, що кошти надали на період до літа 2024 року.

Наказом уряду передбачено покриття таких витрат:

  • на забезпечення розселення та харчування (для надання первинної допомоги та виплат компенсацій фізичним і юридичним особам за розміщення українських біженців і поліпшення муніципальних приміщень для них);
  • на забезпечення соціальної підтримки;
  • на забезпечення освіти;
  • на підтримку заявок щодо послуг управління;
  • на забезпечення діяльності пунктів координації об'єднаної державної та муніципальної допомоги в період до червня поточного року.

У розпорядженні Міністерства з охорони довкілля та регіонального розвитку Латвії буде не більше 15,6 млн євро, щоб раз на місяць компенсувати самоврядуванням відповідні витрати.

Раніше в уряді Латвії відповідно до рекомендацій Мінфіну вже перерахували самоврядуванням 28,5 млн за січень-листопад 2023 року.

Що відомо про допомогу від Латвії

Нещодавно повідомляли, що Латвія готує новий пакет допомоги Україні, що включає гаубиці, боєприпаси та інше.

Також Україна та Латвія створюють коаліцію дронів та систем радіоелектронної боротьби, до якої будуть приєднуватись інші країни-союзники.

Окрім того, з лютого 2023 року Латвія дозволила конфіскувати автомобілі у нетверезих водіїв та передавати їх Україні для підтримки українського суспільства.

І нещодавно прибалтійська країна передала ще одну партію автомобілів, конфіскованих у водіїв, що були на підпитку.

Також Литва надає гуманітарну допомогу постраждалим регіонам України. У Чернігівській області школи та дитячі садочки отримали від Латвії 32 дизельні генератори різної потужності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: