fbpx
Сьогодні
17:54 26 Січ 2024

За 2023-ий рік Україна залучила 35,5 млрд доларів макрофінансової допомоги: деталі

English version here

Фото: Харківська ОВА

Аналітик політик і даних "Інституту аналітики та адвокації" В'ячеслав Курило заявив, що за неповний 2023-ий рік Україна залучила більше коштів макрофінансової допомоги, ніж за весь 2022-ий. Розповів він про це в рамках експертного обговорення "Відбудова в Україні 2023-2024: висновки та виклики", що відбулося 26-го січня.

У листопаді 23-го року уряд спільно з міжнародними партнерами розпочав підготовку третьої хвилі швидкої оцінки потреб на відбудову, незабаром буде нова цифра.

"За 9 місяців 2023 року Україні вдалося залучити макрофінансової допомоги суму, яка більша, ніж за увесь 2022 рік. Станом на 9 листопада 23-го року ця сума становила вже майже 35,5 млрд доларів. Водночас у структурі фінансової допомоги частка грантів зменшилася, натомість частка кредитів збільшилась", — розповів аналітик політик і даних ІАА В'ячеслав Курило. 

За його словами, на 2024 рік Україна має меншу ясність щодо джерел фінансування порівняно з 2023-им. Уряд планував покрити дефіцит бюджету у розмірі 42 млрд доларів коштом фінансової допомоги від США та ЄС, однак поки що немає погодження по жодній з них.

У 2023 році (станом на середину жовтня) в основному відбудова відбувалася коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Він сформувався з коштів, отриманих від примусового вилучення в Україні об'єктів права власності росії та її резидентів, а також з 50% коштів, що Національний банк України перераховує до державного бюджету.

Основні напрямки використання фонду: будівництво і реконструкція об'єктів інфраструктури, громадських будівель, житла для ВПО тощо.

У 2024 році в законі "Про державний бюджет" також передбачено створення фонду. Також допомагають міжнародні партнери та фінансові установи, приватні компанії.

"Однак кількість програм і інструментів достатньо велика, тож встановити точну цифру складно", — зазначив В'ячеслав Курило. 

За 2023-ий рік Україна залучила 35,5 млрд доларів на відбудову

На скриншоті з презентації ІАА: Показники фінансування відбудови з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії станом на середину жовтня 2023 року

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: