fbpx
Сьогодні
11:41 26 Січ 2024

На Вінниччині за підтримки Німеччини стартував проєкт з розвитку плодоовочівництва: як працює це рішення

У Вінницькій області розпочалася реалізація проєкту співробітництва "Німецько-український фаховий діалог із сталого розвитку сектору плодоовочівництва" з кошторисною вартістю 4,2 млн євро.

Про це повідомили у Вінницькій ОВА, інформує Рубрика.

У чому проблема?

У закордонному просторі існує кліше, що Україна  житниця Європи, чи найбільший експортер соняшника та соняшникової олії. Така ситуація має дві сторони медалі. З одного боку, зернові та технічні олійні культури є максимально важливим для розвитку й інших господарств. З іншого  другий рік поспіль спостерігається скрутне становище аграріїв, яке зумовлене не лише війною, а й відсутністю державної політики у сфері розвитку даного напрямку. 

Слабкі ланки українського плодоовочевого виробництва:

  • ускладнений шлях отримання кредитів;
  • брак потужностей для післязбиральної доробки та зберігання;
  • відсутність стратегічного просування.

Яке рішення?

"У рамках Двосторонньої програми співробітництва між Федеративною Республікою Німеччини та України за підтримки Федерального міністерства продовольства і сільського господарства Федеративної Республіки Німеччина та Міністерства аграрної політики та продовольства України в області розпочалася реалізація проєкту "Німецько-український фаховий діалог із сталого розвитку сектору плодоовочівництва". Кошторисна вартість проєкту – 4,2 млн євро", – повідомили в ОВА.

Як це працює?

Як зазначили у відомстві, проєкт було започатковано 2023 року.

Оперативними партнерами з його реалізації стали:

  • ТОВ "ГФА Консалтинг Груп ГмбХ" (Німеччина),
  • Вінницька обласна військова адміністрація,
  • Іллінецький аграрний фаховий коледж,
  • ДУ "Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти" (м. Київ).

В ОВА наголосили, що цей проєкт є унікальною можливістю для ефективного німецько-українського співробітництва представників аграрної науки, освіти та бізнесу Вінницького регіону.

Він дає можливість учасникам отримати сучасний досвід у сфері формування професійних освітніх методик та впровадження прогресивних інноваційних технологій у розвиток плодоовочівництва.

У центрі проєкту знаходиться аграрно-експертний діалог, спрямований на підтримку партнерських організацій у сталому покращенні рамкових умов для сектору плодоовочівництва.

Зокрема, для виробництва і збуту плодоовочевої продукції.

Основні напрями проєкту охоплюють:

  • аграрно-правове та організаційне консультування ключових державних інституцій,
  • покращення професійної освіти та підвищення кваліфікації,
  • створення сільськогосподарської дорадчої служби для сектору плодоовочівництва у Вінницькій області.

Окрім того, йдеться про фінансову підтримку стратегічних аграрних інвестицій і створення нових підприємств: кошторисна вартість проєкту – 4,2 млн євро.

Наразі у ході втілення проєкту у життя вже відкрито два офіси: адміністративний у місті Вінниця та Офіс дорадництва в місті Іллінці.

Також сформовано три робочі групи для кожної сфери результатів за напрямами: визначення пріоритетних тем консультування в галузі плодоовочівництва, з покращення професійної освіти і підвищення кваліфікації педагогічних працівників в сфері плодоовочівництва, а також з розроблення бізнес-плану створення дорадчого центру розвитку плодоовочевого сектору.

Також майже завершено підготовку до будівництва холодильного сховища в Іллінецькому аграрному фаховому коледжі (а саме, план будівництва та план роботи). Початок будівництва заплановано на початок 2024 року.

Окрім того, розроблені інструменти фінансування для подальших інвестицій у плодоовочевий сектор області.

Завершити реалізацію цього проєкту планується у 2025 році.

Зазначається, що на Вінниччині торік попри воєнний час реалізували 33 інвестиційних проєкти загальною вартістю майже 1,5 млрд грн.

Успіхи українських аграріїв попри війну у 2023 році

Як повідомлялось, українські аграрії  станом на початок листопада 2023 року зібрали майже 29 млн т овочів.

Нагадаємо, що до повномасштабного вторгнення 35-40% всього об'єму баштанних культур України вирощувала саме Херсонщина. У цьому році аграрії були запланували зібрати близько 6000 тонн врожаю на Херсонщині.

Також ми розповідали, як у Миколаївській області аграрії збирають другий урожай овочів. Ці овочі вперше в промислових масштабах виростили під час експерименту щодо заміщення виведених з експлуатації земель Херсонщини.

Окрім того, вперше на Житомирщині, Сумщині та Тернопільщині заклали експериментальні ділянки озимого льону французької селекції.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: