fbpx
Сьогодні
14:23 26 Січ 2024

Гроссі відвідає Запорізьку АЕС, Київ та москву

Фото: AP

Невдовзі генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі відвідає Запорізьку атомну електростанцію для чергової ротації експертів агентства, а також Київ та москву для обговорення питань безпеки АЕС.

Як інформує "Укрінформ", про це Гроссі заявив журналістам у четвер після засідання Ради Безпеки ООН, цитує Рубрика.

"Ми збираємося провести чергову, 16-ту ротація персоналу, тож я їду з кількома експертами… – сказав Гроссі. – Я поговорю з російським "керівництвом" станції, подивлюся, як розв'язується проблема з водою (для охолодження станції, – ред.) після руйнування минулого літа Каховської греблі", – зазначив директор МАГАТЕ.

Він нагадав, що "це вплинуло на здатність станції відбирати воду з Дніпра", і нині "вони пробивають свердловини по периметру станції для отримання води".

Крім того, Гроссі має намір уточнити довгострокові плани станції, які передбачають "спробу перезапустити один або кілька реакторів", адже "це питання має глибокі наслідки для ядерної безпеки".

Він нагадав, що на ЗАЕС регулярно виникає проблема втрати зовнішнього електроживлення, необхідного для охолодження реакторів.

На прохання журналістів оцінити безпеку станції за десятибальною шкалою Гроссі зауважив, що:

"Бувають дні, коли майже 10, і бувають дні, коли, здається, нічого не відбувається. Проблема в повній невизначеності, тому що це війна".

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Українські офіційні особи неодноразово повідомляли про ризики теракту на станції. Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що рф може створити умови, які спричинять ядерний інцидент після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

Окупанти заподіяли тимчасово захопленій Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) збитків на суму попередньо 30 млрд грн. Недоотримана вигода "Енергоатома" становить понад 167 млрд грн.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: