ISW: роспропаганда використовує катастрофу Іл-76, щоб посіяти в Україні невдоволення

російські пропагандисти використовують катастрофу Іл-76 для того, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні й підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Військові аналітики наводять слова голови Комітету з оборони Державної думи Росії Андрія Картаполова, який заявив, що Україна навмисно збила Іл-76, знаючи, що на борту перебували українські військовополонені, і закликав призупинити всі обміни військовополоненими на невизначений термін.

Водночас заступник голови Ради безпеки росії дмитро медведєв звинуватив українську "внутрішньополітичну боротьбу" у причетності до катастрофи.

Окрім цього, міністр закордонних справ росії сергій лавров, який наразі перебуває у Нью-Йорку на засіданні Ради безпеки ООН, закликав до термінового скликання засідання РБ ООН, присвяченого цій авіакатастрофі, та звинуватив Україну у тероризмі.

ISW зазначає, що такі російські звинувачення частково мають на меті посіяти невдоволення в Україні та посилити недовіру до українського уряду, що узгоджується з іншими російськими інформаційними зусиллями, спрямованими на ослаблення України всередині країни.

Військові аналітики зазначають, що обмін військовополоненими є чутливим питанням як для росії, так і для України, і риторичні згадки про військовополонених передбачувано викликають емоційну реакцію.

Крім того, російські офіційні особи зробили необґрунтовані заяви про те, що Україна збила Іл-76 американськими або німецькими ракетними системами, ймовірно, в спробі відмовити західних партнерів України від надання Україні критично важливих систем протиповітряної оборони, необхідних для оборони.

Ключові висновки ISW за 24 січня:

  • російський військово-транспортний літак Іл-76 розбився в Бєлгородській області 24 січня.
  • російські суб'єкти інформаційного простору використовують катастрофу Іл-76 для того, щоб посіяти внутрішнє невдоволення в Україні та підірвати бажання Заходу продовжувати надавати військову підтримку Україні.
  • російські правоохоронні органи кодифікують методи ксенофобського профайлінгу, які передбачають схильність мігрантів до злочинної діяльності на тлі постійних конфліктів між російськими громадянами та натуралізованими мігрантами.
  • Головне управління військової розвідки (ГУР) України повідомило, що українські хакери нещодавно здійснили кібератаки на російську розвідувальну та комунікаційну інфраструктуру.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив під час 18-ї Української оборонної контактної групи на авіабазі Рамштайн у Німеччині, що нещодавні російські ракетні удари по Україні підкреслюють необхідність посилення української протиповітряної оборони.
  • російські та чадські офіційні особи зустрілися в москві 24 січня, припускаючи, що чад може стати наступною ціллю Кремля серед колишніх французьких колоній на африканському континенті.
  • Підконтрольний Міністерству оборони росії "Африканський корпус" 24 січня опублікував фотографії, на яких нібито зображені військовослужбовці "Африканського корпусу", що прибувають до Буркіна-Фасо.
  • НАТО оголосила 24 січня про початок навчань "Стедфаст дефендер – 2024", які триватимуть до 31 травня 2024 року.
  • Позиційні бої тривають на всьому театрі бойових дій.
  • Глава Чеченської Республіки рамзан кадиров продовжує докладати зусиль для зміцнення репутації чеченських збройних сил.
  • російська окупаційна влада створює умови для примусу до явки виборців на майбутніх президентських виборах у березні 2024 року.

Що відбулося з російським вантажним літаком Іл-76

Раніше Рубрика писала, що у Бєлгородській області російської федерації упав після зльоту ворожий військовий літак Іл-76.

За заявами міноборони рф, на борту якого можливо знаходилися українські військовополонені.

Згодом стало відомо, що усю необхідну інформацію щодо російського літака Іл-76, який впав у росії, збирає та аналізує український координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими та інші профільні структури: у рф стверджують, що на борту були українські полонені.

Своєю чергою український омбудсмен Дмитро Лубінець закликав не робити передчасних висновків щодо загибелі українських полонених.

Варто додати, що у ГУР підтвердили, що саме 24 січня готувався обмін полоненими з росією: його призупинили.

В Офісі Президента заявили, що прокоментують інформацію щодо Іл-76 пізніше.

Генштаб ЗСУ зробив першу заяву на тлі падіння Іл-76 у росії.

У ГУР зазначили, що запланований між Україною та росією обмін військовополоненими не відбувся. Хоча українська сторона свою частину домовленостей виконала.

Свіжі дописи

  • Новини

Жадан вступив до лав ЗСУ та показав, як проходить вишкіл до Нацгвардії

Український письменник музикант та волонтер Сергій Жадан приєднався до лав 13 бригади Національної гвардії України… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

За два роки найбільше перейменувань відбулося у Кривому Розі, Харкові та Дніпрі

У 83 містах з березня 2022 року по травень 2024 року пере йменували 7,8 тисячі топонімів.… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

Угорщина візьме участь у саміті миру у Швейцарії, – Сійярто

Угорщина братиме участь у саміті миру у Швейцарії 15-16 червня. Країна буде представлена ​​на заході… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

У Вовчанську воїни ЗСУ взяли в полон групу російських штурмовиків

У Харківській області українські морські піхотинці з 36 бригади здійснили контратаку у Вовчанську й узяли… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

МЗС України повідомило про двох загиблих українок внаслідок зіткнення потягів у Чехії

Пізно ввечері 5 червня масштабна аварія потягів сталась неподалік від чеського міста Пардубіце. Наразі відомо… Читати більше

Thursday June 6th, 2024
  • Новини

ГУР знищило російський буксир “Сатурн”: розвідники показали відео

У тимчасово окупованому Криму 6 червня Головне управління розвідки (ГУР) знищило російський буксир "Сатурн". Розвідники… Читати більше

Thursday June 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.