Новини

У профільному комітеті спростували інформацію про внесення в Раду доопрацьованого законопроєкту про мобілізацію

Голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич спростував інформацію деяких ЗМІ про внесення урядом до парламенту доопрацьованого законопроєкту щодо вдосконалення мобілізації та проходження військової служби.

Заяву голови профільного комітету опублікувала речниця фракції «Слуга народу» Юлія Палійчук у Телеграмі, передає Рубрика.

«Деякі ЗМІ поширили недостовірну інформацію про те, що уряд начебто вніс до Верховної Ради доопрацьований законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації та проходження військової служби. Хочу спростувати ці неправдиві повідомлення», – підкреслив він.

Голова парламентського комітету заявив, що станом на зараз жодних подібних законопроєктів від уряду до Верховної Ради не надходило.

«Як тільки такий документ з'явиться, суспільство дізнається про це з офіційних джерел, а сам законопроєкт буде доступний для ознайомлення на сайті парламенту», – наголосив Завітневич.

Він також попросив представників ЗМІ користуватися лише офіційними джерелами.

Як повідомлялося, раніше деякі ЗМІ поширили інформацію, що Міністерство оборони подало на розгляд до Верховної Ради доопрацьований проєкт закону щодо удосконалення процедур мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Законопроєкт про мобілізацію

25 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

У ньому прописані пропозиції, зокрема, щодо:

  • ротації;
  • вручення повісток, зокрема в електронній формі;
  • обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин;
  • зміни призовного віку з 27 до 25 років;
  • відпусток для звільнених із полону та рекрутингу;
  • базової військової служби.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має створити умови для "належного укомплектування бойових підрозділів під час відсічі збройній агресії проти України".

4 січня Комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд нового закону про мобілізацію. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та міністр оборони Рустем Умєров були присутніми та прокоментували цей законопроєкт, заявивши, що посилення мобілізації — це "об'єктива складова війни".

Своєю чергою Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.

Раніше також і заступник голови Комітету з нацбезпеки Єгор Чернєв зазначив, що у документі міститься багато спірних питань, і вони стосуються, зокрема, обмежень для ухилянтів. Він також розповів, що у Раді пропонують змінити норми про розсилання повісток через електронну пошту та відстрочку для деяких категорій населення.

25 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

Свіжі дописи

  • Новини

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ налічує понад 3300 актуальних вакансій: які найпопулярніші

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ за пів року наростив обсяг вакансій до всіх родів військ,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Стефанчук зустрівся з Ердоганом: обговорили Формулу миру та звільнення військовополонених

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у ході свого візиту в Туреччину зустрівся з президентом Реджепом… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Как влияют новости на курс криптовалют: анализ и примеры

Криптовалютная индустрия неустанно развивается и изменения, которые в ней происходят, оказывают существенное влияние на цену… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Міненерго: остаточне рішення про підвищення тарифів на електроенергію ще не прийнято

У зв'язку з сьогоднішньою ситуацією в енергосистемі, скоріш за все, тарифи на електроенергію в Україні… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Фіцо все ще оперують, він – у тяжкому стані. Замах скоїли з політичних мотивів: уряд Словаччини

Міністри оборони та внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк та Матуш Шутай Ешток заявили, що прем'єр-міністр… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог посилив інтенсивність бойових дій

На Харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій, українські захисники відбили вже десять ворожих атак у… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.