fbpx
Сьогодні
18:28 23 Січ 2024

Мета путіна – не тільки поразка України, а й довгострокова конфронтація із Заходом, – спецслужби Литви

English version here

Фото: Delfi

Директор Департаменту державної безпеки Литви Дарюс Яунішкіс заявив, що метою президента РФ Володимира Путіна є довгострокова конфронтація із Заходом і не можна виключати інцидентів на територіях НАТО.

Про це очільник спецслужби повідомив після засідання Ради держоборони, яке скликав президент Гітанас Науседа 23 січня, пише Рубрика, посилаючись на Delfi.

"Війна Росії проти України залишатиметься найважливішим чинником формування порядку денного регіональної безпеки. Навряд агресія, цілі чи стратегії РФ зміняться цього року. Ймовірно, ситуація залишиться такою ж, як і у 2023", — сказав Яунішкіс.

Директор Департаменту держбезпеки Литви наголосив, що наразі не видно жодних передумов для заморожування чи вирішення війни, або "якогось бажання з боку Путіна у цьому напрямку".

"Метою Путіна є поразка України, "денацифікація" і "демілітаризація", контроль над окупованими територіями, але не тільки", — зазначив очільник спецслужби.

Водночас Яунішкіс розповів, що Росія готується до "довгострокової конфронтації із Заходом і має для цього широкий набір інструментів".

"Не виключаю, що Кремль використовуватиме ці інструменти для того, аби зменшити підтримку України Заходом. Інформаційні та кібернетичні операції, ядерний шантаж. Не виключені й інциденти на території НАТО", — розповів директор Департаменту держбезпеки Литви.

Як підкреслив очільник спецслужби, потенційним важелем тиску залишається нелегальна міграція біля східних кордонів Альянсу, яку може використовувати і Росія, і Білорусь. Також існує можливість більш активного тиску РФ у питаннях Калінінградської області.

"І, звичайно, ми можемо припускати можливу агресивну риторику, саме через ситуацію з Калінінградською областю", — додав Яунішкіс.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: