Рішення для перемоги: Україна та Латвія створюють Коаліцію дронів

Україна та Латвія створюють Коаліцію дронів та систем радіоелектронної боротьби, до якої будуть приєднуватись інші країни-союзники.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство оборони України.

У чому проблема?

Безпілотники були на першому місці в списку військової техніки, яку шукало раніше та й тепер українське військове керівництво.

Окрім того, Україна також будує флот військово-морських безпілотників, які вона розгортає для наведення на російські судна в Чорному морі.

Однак до масових виробництв Україна поки що не дотягує, а тільки великими темпами розвивається. У росії ж виготовлення БпЛа проходить більш активно, при чому Іран дуже в цьому допомагає, поставляючи "Шахеди".

До того ж радіоелектронна боротьба (РЕБ) також стала одним з найважливіших напрямів війни в Україні. І Київ, і Москва змушені постійно вдосконалювати свої технології, щоб перевершити супротивника.

Рекордна кількість повітряних атак росії на Україну в новорічний період стала свідченням того, що Київ намагається зміцнити свої технології радіоелектронної боротьби. Вони спрямовані на глушіння і відволікання ворожих безпілотників і керованих ракет.

Захистити Україна повноцінно сама себе не в змозі через обмеження ресурсів, тому на допомогу вирішили прийти країни-партнери.

Яке рішення?

Ініціатором створення коаліції дронів стала Латвія – під час зустрічі її Міністра оборони Андріса Спрудса з Міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні 2023 року.

Глава оборонного відомства Латвії Андріс Спрудс заявив, що балтійська країна бере участь у створенні коаліції з майже 20 країн для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотних літальних апаратів.

"Основна мета – зробити все, щоб якомога більше цих безпілотників було доставлено в Україну", – сказав Спрудс.

За слів латвійського колеги, ця ініціатива допоможе українським військовим у війні, де використання дронів стало важливим елементом бойових дій.

"Жорстоке вторгнення росії в Україну продемонструвало стратегічну цінність та ефективність використання безпілотників у бойових діях.

Ми маємо сприяти перевазі України на полі бою та демонструвати довгострокову підтримку Україні. Тому ставимо перед собою високі завдання", – виступив з промовою Міністр оборони Латвії.

Як це працює?

"Успіх наших військових залежить від асиметричної відповіді, яку ми даємо ворогу. Українське виробництво вже зараз показує результати, а це – понад 70 зразків безпілотних апаратів, які легалізовані й експлуатуються на передовій.

І зараз ми потребуємо допомоги для масштабування", – аргументувала заступниця Міністра оборони.

У межах підготовки до зустрічі в Рамштайні, заступниця Міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко презентувала представникам 13 країн-учасників потребу України в:

  • безпілотних системах,
  • засобах радіоелектронної боротьби та технологіях, що захищатимуть критичну інфраструктуру.

"Воювати мають технології, а не люди. Коаліція дронів стане ще одним кроком до реалізації цієї ідеї. Це збереже багато життів.

Підсилення та розвиток виробництва безпілотних систем дозволить трансформувати армію і зробити новітні технології сьогоднішньою реальністю. Окремо запрошую нації до розробки програмних рішень, які створять майбутнє цієї сфери", – звернулася до партнерів заступниця.

Країни-партнери висловили підтримку та розуміння доцільності створення коаліції.

Про свої наступні кроки вони повідомлять вже 23 січня під час засідання Контактної групи з питань оборони України.

Нагадаємо, що в Україні розробили бронепробивний боєприпас для FPV-дронів. Це озброєння ефективне проти легкоброньованої техніки (САУ, БМП, БТР), яка захищена протикумулятивними та протидроновими засобами.

Свіжі дописи

  • Новини

“День вуличної музики та спорту”: до Києва повертається найбільший благодійний фестиваль

18 травня у Києві відбудеться “День вуличної музики та спорту” — найбільший благодійний музичний фестиваль,… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Артилерія та ППО: Данія виділила 750 млн євро на військову допомогу Україні

16 травня, данський уряд вирішив виділити Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро,… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Дуда під час поїздки до Катару заохочував місцевий бізнес до відбудови України

Під час візиту до Катару президент Польщі Анджей Дуда розповів про можливості для місцевого бізнесу… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

Серед поранених очільник МВА: окупанти касетними боєприпасами обстріляли Вовчанську громаду

16 травня російські агресори вдарили касетними боєприпасами по селу Вовчанської громади Харківської області, внаслідок чого… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

У низці областей та Києві сьогодні знову вводитимуть графіки відключення світла, – ДТЕК

16 травня, починаючи з 16:00 у Києві, Київській, Дніпропетровській, Донецькій та Одеській областях будуть застосовуватись… Читати більше

Thursday May 16th, 2024
  • Новини

На Харківщині внаслідок російських обстрілів загинули двоє жінок

Ворог продовжує обстріли Харківщини. В області внаслідок російських обстрілів двоє жінок загинули, четверо постраждали. Відкрито… Читати більше

Thursday May 16th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.