Новини

Київ, Львів, Одеса – де було найчистішим повітря у 2023

Команда ЛУН Місто Air щосекунди протягом року вимірювала якість повітря та ділиться результатами. Оцінювали концентрацію наддрібних часток PM2.5 – серед їх джерел авто, опалення, пожежі.

 ЯКІ ПОКАЗНИКИ У МІСТАХ

87% часу протягом року повітря в Києві було чистим (AQI до 50). 13% часу повітря було прийнятним (AQI до 100). Нездорове повітря у медіанах за добу по місту не фіксували. Підвищення показників у столиці було у січні-березні та у грудні.

AQI (Air Quality Index) – індекс якості повітря, що розроблений Агенцією з охорони довкілля США і використовується у багатьох країнах світу. Чим більше значення AQI, тим вищий рівень забруднення повітря і негативніший плив на здоров'я.

У Львові чистим повітря було 76% часу, 24% часу протягом 2023 року повітря було прийнятним. Підвищення показників у Львові спостерігалось у січні-квітні, у першій половині вересня та грудня.

В Одесі чисте повітря було 92% часу, Повітря прийнятне – 8%. Тут підвищення показників припадає на січень-березень, кінець грудня.

Розрахунки щодо річних показників ЛУН Місто AIR робили на основі медіан за добу по місту в цілому. Тобто на окремих станціях у окремі періоди показники могли бути іншими – більшими чи меншими ніж на графіках.

Слідкувати за показниками по містах у реальному часі можна на карті ЛУН Місто AIR https://misto.lun.ua/air

ЯК ОБЧИСЛЮВАЛИ ПОКАЗНИКИ

Якість повітря оцінювали на основі показників станцій ЛУН Місто AIR за концентрацією PM2.5 – наддрібних часток, які утворюються зокрема в результаті процесів горіння. Серед джерел цих часток — автомобілі, опалення, пожежі тощо. Всесвітня організація охорони здоровʼя приділяє цим наддрібним часткам особливу увагу, бо вони негативно впливати на серце, дихальну систему.

Дані відображені у AQI (Air Quality Index) – американському індексі якості повітря, що використовується у багатьох країнах світу. Чим нижче значення AQI, тим краще для здоровʼя.

Показник AQI до 50 – повітря чисте, 51-100 – прийнятне, 101-150 – нездорове для чутливих людей, 151-200 – нездорове, 201-300 – дуже нездорове, від 301 – повітря небезпечне

ПРО ЛУН Місто AIR

ЛУН Місто AIR — українська громадська система моніторингу якості повітря.

Проєкт діє 5 років, над ним працюють команди IT-компанії ЛУН та факультету радіофізики, електроніки та компʼютерних систем КНУ ім. Шевченка.

Зараз мережа доступна в 12 містах: Києві, Львові, Одесі, Чернівцях, Хмельницькому, Тернополі, Івано-Франківську, Ужгороді, Вінниці, Рівному, Луцьку та Житомирі.
2024 року на карті зʼявляться нові міста.

Показники у реальному часі виводяться на карту https://misto.lun.ua/air, у Telegram- та  Viber-боти, у віджет для iOS. Сервіси ЛУН Місто AIR доступні з телефону та комп'ютера.

Дані ЛУН Місто AIR  пройшли апробацію та транслюються  швейцарською компанією IQAIR, північно-македонською AirСare, французькою Plume Labs, а також українською ЕкоЗагрозою від Міндовкілля, міськими застосунками.

Свіжі дописи

  • Новини

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ налічує понад 3300 актуальних вакансій: які найпопулярніші

Проєкт із рекрутингу до ЗСУ за пів року наростив обсяг вакансій до всіх родів військ,… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Стефанчук зустрівся з Ердоганом: обговорили Формулу миру та звільнення військовополонених

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у ході свого візиту в Туреччину зустрівся з президентом Реджепом… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Как влияют новости на курс криптовалют: анализ и примеры

Криптовалютная индустрия неустанно развивается и изменения, которые в ней происходят, оказывают существенное влияние на цену… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Міненерго: остаточне рішення про підвищення тарифів на електроенергію ще не прийнято

У зв'язку з сьогоднішньою ситуацією в енергосистемі, скоріш за все, тарифи на електроенергію в Україні… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Фіцо все ще оперують, він – у тяжкому стані. Замах скоїли з політичних мотивів: уряд Словаччини

Міністри оборони та внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк та Матуш Шутай Ешток заявили, що прем'єр-міністр… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог посилив інтенсивність бойових дій

На Харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій, українські захисники відбили вже десять ворожих атак у… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.