fbpx
Сьогодні
14:39 11 Січ 2024

Арахамія: законопроєкт про мобілізацію повернуть на доопрацювання в Кабмін

Законопроєкт щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та служби, вирішили відкликати з розгляду в залі парламенту 11 січня. За результатами засідання погоджувальної ради в закритому режимі було вирішено повернути законопроєкт ініціаторові.

Як інформує Рубрика, про це пишуть народні депутати Олексій Гончаренко, Ярослав Железняк та Давид Арахамія.

Напередодні лідер фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія анонсував погоджувальну раду щодо законопроєкту №10378.

За його словами, сьогодні відбулася закрита нарада з військовим командуванням і засідання Погоджувальної ради в закритому режимі.

Там були присутні:

  • головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний,
  • начальник Генерального штабу Сергій Шаптала,
  • міністр оборони Рустем Умєров,
  • керівництво Верховної Ради,
  • голови фракцій та комітетів.

"Головне питання – законопроєкт №10378 щодо вдосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби", – написав Арахамія.

Він нагадав, що обговорення документа проходило в Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки в закритому режимі, з дотриманням вимог законодавства щодо роботи з таємною інформацією.

"Було багато дискусій. Ми розуміємо запит військового командування і готові йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані. Якісь положення прямо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані. Про це відкрито сказали військовому командуванню", – повідомив Арахамія.

Він додав, що всі політсили зрозуміли і підтримують необхідність мобілізації.

"За результатами наради, законопроєкт повертається ініціатору. Одночасно передаємо пропозиції напрацьовані на комітеті та у робочих групах", – резюмував голова фракції "Слуга Народу".

Железняк заявив, що це "найгірша організація процесу по законопроєкту, яку бачив за 10 років". 

Депутат зазначав: якщо сам уряд відкличе свій законопроєкт, то тоді залишаться альтернативні (а їх уже чотири) і "перепродати не зможе".

А якщо Верховна Рада відправить своїм рішенням законопроєкт на доопрацювання, "то там строки великі на подачу і самого закону, і альтернативних", писав Железняк.

Нагадаємо, на сьогодні, 11 січня, у Верховній Раді було заплановане голосування у першому читанні щодо законопроєкту про щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та служби, який вніс уряд.

Вже цього ранку, відбулася зустріч лідерів парламентських фракцій із головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Крім того, була і Погоджувальна рада у "закритому режимі".

При цьому засідання профільного Комітету з нацбезпеки також не відбулося, хоча анонсувалося, що сьогодні він має ухвалити своє рішення. Після чого могло б пройти голосування в Раді в першому читанні.

Законопроєкт про мобілізацію

25 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

У ньому прописані пропозиції, зокрема, щодо:

  • ротації;
  • вручення повісток, зокрема в електронній формі;
  • обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин;
  • зміни призовного віку з 27 до 25 років;
  • відпусток для звільнених із полону та рекрутингу;
  • базової військової служби.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має створити умови для "належного укомплектування бойових підрозділів під час відсічі збройній агресії проти України".

4 січня Комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд нового закону про мобілізацію. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та міністр оборони Рустем Умєров були присутніми та прокоментували цей законопроєкт, заявивши, що посилення мобілізації — це "об'єктива складова війни".

Своєю чергою Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.

Раніше також і заступник голови Комітету з нацбезпеки Єгор Чернєв зазначив, що у документі міститься багато спірних питань, і вони стосуються, зокрема, обмежень для ухилянтів. Він також розповів, що у Раді пропонують змінити норми про розсилання повісток через електронну пошту та відстрочку для деяких категорій населення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: