fbpx
Сьогодні
15:13 07 Січ 2024

Японія на системи виявлення дронів для України надасть 37 млн доларів

English version here

Фото: facebook.com/Mofa.Japan.en

Японія планує виділити на допомогу Україні 37 млн доларів, які направлять на закупівлю систем для виявлення дронів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на міністра закордонних справ Японії Йоко Камікаву під час брифінгу з главою МЗС України Дмитром Кулебою.

"Я ще раз рішуче засуджую триваючі ракетні та безпілотні атаки Росії на різні райони, в тому числі Київ. Під час навіть новорічних свят.

І висловлюю свої щирі співчуття жертвам цих атак, я ще раз хотіла висловити свою повагу мужності українського народу, який так довго обороняється проти російської агресії. Японія сповнена рішучості підтримувати Україну, щоб в Україні знову запанував мир", підкреслила японська урядовиця.

Міністерка зазначила, що її візит до Києва свідчить про підтримку України з боку Японії. Тому її країна у рамках допомоги допоможе закупити системи для виявлення безпілотників.

"Японія активно просуває підтримку України, в рамках нашої підтримки Японія нещодавно вирішила внести 37 млн доларів до трастового фонду НАТО, щоб забезпечити систему виявлення безпілотних літальних апаратів", – заявила Камікава.

Окрім того, щоб допомогти українцям пережити зиму Японія надала:

  • 5 мобільних генераторів,
  • 7 трансформаторів.

Глава МЗС Японія сьогодні офіційно передасть ці обладнання.

Нагадаємо, що 7 січня до України завітала міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава, яка планує провести зустрічі в Києві, зокрема з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

Під час візиту Камікава проведе консультації з партнерами з української сторони щодо розширення співпраці між двома країнами.

До того ж міністерка візьме участь "у відвертій дискусії з українськими партнерами щодо зусиль, спрямованих на досягнення справедливого і тривалого миру, яким українська сторона надає великого значення, а також щодо потенціалу Японії щодо конкретного внеску в цей процес".

Допомога від Японії

Як зазначають у Мінекеноміки, на сьогодні реалізована чи перебуває в стадії реалізації низка проєктів допомоги Україні, ініційовані або профінансовані Японією.

Так, раніше ДСНС було передано:

Упродовж 2022 – 2023 років Представництвом ПРООН в Україні за підтримки Уряду Японії реалізовано проєкт міжнародної технічної допомоги в сфері гуманітарного розмінування, в рамках якого ДСНС отримала автомобілі для піротехнічних груп, обладнання, спорядження для саперів тощо.

Нагадаємо, що Японія планує виділити 160 млн євро для підтримки проєктів економічного відновлення України.

Також у жовтні Японія та Україна розпочали перший раунд переговорів про гарантії безпеки. В Офісі Президента сказали, що Японія стала четвертою державою після США, Великобританії та Канади, з якими Україна розпочала спільні переговори.

Окрім того, 7 грудня 2023 року прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда повідомив, що Японія готова надати додаткові кошти на підтримку України. Мова про 4,5 млрд доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: