fbpx
Сьогодні
Фото, відео 18:25 03 Січ 2024

Україна повернула з російського полону понад 200 військових і цивільних: це найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін

Фото: dmytro_lubinetzs

Президент Володимир Зеленський заявив, що 3 січня Україна повернула з російського полону понад 200 військових і цивільних.

Про це глава держави повідомив у своєму Telegram-каналі, пише Рубрика.

Зеленський зазначив, що серед звільнених: солдати, сержанти, офіцери — воїни ЗСУ, Національної гвардії, ВМС, прикордонники.

Україна повернула з російського полону понад 200 військових і цивільних

Фото: dmytro_lubinetzs

"Частина захисників боронила Маріуполь та "Азовсталь", — вказав Президент.

"Наші – вдома. З російського полону повернули більше двохсот наших воїнів і цивільних. Солдати, сержанти, офіцери. Воїни Збройних Сил, Національної гвардії, ВМС, прикордонники. Частина захисників боронили Маріуполь та "Азовсталь", – підписав відео Зеленський.

Водночас у своєму Telegram Лубінець повідомив, що з полону повернено 230 військових.

"Сьогодні, 3 січня, радісна звістка облетить всю Україну, адже додому повертаються захисники, які тривалий час перебували у ворожому полоні. Це захисники міста Маріуполь, острова Зміїний… Є оборонці, які були на заводі "Азовсталь". Це воїни ЗСУ, ДПСУ, Нацгвардії, територіальної оборони…", – написав він.

Деталі обміну військовополоненими:

  • це найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін;
  • звільнено 230 українців та українок;
  • представників ЗСУ – 130, Нацгвардії – 55, Держприкордонслужби – 38, Нацполіції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі;
  • серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, так і ті, які вважалися зниклими безвісти та мали статус "пошук особи";
  • більшість звільнених – чоловіки (225), п'ятеро жінок.
Україна повернула з російського полону понад 200 військових і цивільних

Фото: dmytro_lubinetzs

Це вже 49 обмін полоненими з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні, і перший у 2024 році. Наразі Україні вдалося повернути додому 2828 захисників.

Що відомо про обмін військовополонених України з росією

Як зазначали 17 листопада у Мінреінтеграції, що у полоні опинилися 4337 українців — це та кількість, яку вдалося встановити. Тобто це 3574 військових та 763 цивільних. З них 1953 — звільнені з полону.

Нагадаємо, що востаннє обмін полоненими відбувся 7 серпня. Тоді Україна повернула з російського полону ще 22 захисників. Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що це був 48-й обмін, який вдалося провести. Після того нові обміни не відбувалися.

Наразі додому з полону повернулися 2598 українців.

Також слід зазначити, що в Україні місця утримання російських військовополонених переповнені.

У Координаційний штаб в кінці листопада повідомили, що рф призупинила обміни полоненими, щоб вплинути на українське суспільство.

Окрім того, раніше омбудсмен Дмитро Лубінець зазначив, що чимало російських полонених хочуть повернутися додому, однак Росія ігнорує їх прохання і відмовляєте від обміну з Україною.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: