fbpx
Сьогодні
14:53 02 Січ 2024

За минулий рік росія втратила ще понад 50% європейського ринку газу

English version here

У 2023 році скоротилося постачання природного газу до Європи російським енергетичним монополістом "Газпромом" на 55,6%, а це відповідно становить до 28,3 млрд кубометрів.

Про це повідомляє Reuters.

Варто зазначити, що експорт російського газу до Європи колись був її основним експортним ринком, різко скоротився через політичні наслідки вторгнення в Україну. На піку у 2018-2019 роках річний потік сягав 175-180 млрд кубометрів.

Як зазначають у виданні, у 2022 році російська федерація поставила в Європу різними маршрутами близько 63,8 млрд кубометрів газу. "Газпром" не публікував власної статистики з початку 2023 року.

Розрахунки, засновані на даних європейської газотранспортної групи Entsog та щоденні звіти "Газпрому" про транзит газу через Україну, показали, що середньодобовий трубопровідний експорт російського газу до Європи знизився до 77,6 млн кубометрів (млн кубометрів) у 2023 році з 174,8 млн кубометрів у 2022 році.

Зауважимо, що російський диктатор володимир путін минулого року зробив ставку на енергетичну кризу в Європі, припинивши постачання трубопровідного газу.

Московська пропаганда кремля активно використала тезу про те, що "Європа замерзне" без російського року".

Однак цього не сталося, оскільки Євросоюз:

  • збільшив імпорт з інших країн,
  • знизив споживання,
  • а ще м'яка погода дозволила пройти минулу зиму без відключень, при цьому ціни різко знизилися.

У результаті "Газпром" фактично втратив свій головний ринок у Європі, який приносив йому десятки мільярдів доларів на рік. 2021 року "Газпром" експортував у "далеке зарубіжжя" 185 млрд кубометрів газу, з яких до Китаю близько 10 млрд кубометрів.

Окрім того, половина російського експорту нафти та нафтопродуктів у 2023 році пішла до Китаю, тоді як частка Індії зросла за два роки до 40%. Частка Європи в експорті нафти з росії впала вдесятеро приблизно до 4-5% з приблизно 40-45%.

Нагадаємо, що у 2024 році після закінчення терміну дії контракту НАК "Нафтогаз України" не продовжуватиме транзит російського газу до Європейського Союзу.

Окрім того, Україна не вестиме перемовини про продовження контракту з росією на транзит газу після його завершення.

Раніше голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявляв, що для опалення взимку Україна може забезпечити себе газом, завдяки збільшенню видобутку, при чому імпорт блакитного палива теж не планують.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: