fbpx
Сьогодні
14:55 29 Гру 2023

Уряд виділив 8,5 мільярда на відновлення водопостачання для жителів півдня: як працює це рішення

English version here

Кабмін виділив 8,5 млрд грн на розв'язання проблеми водопостачання для жителів південних регіонів.

Як повідомив у Телеграмі Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, про це йшлось під час наради з віцепрем'єр-міністром Олександром Кубраковим, Міністерством фінансів, Міністерством економіки та Держагентством відновлення, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як писала Рубрика, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції.

Тоді в Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Осушення Каховського водосховища внаслідок підриву росіянами греблі ГЕС може посилити тенденції аридизації (опустелювання) півдня України, що матиме вплив на глобальну продовольчу систему.

Водосховище зберігало 94% води, яка живила 30 меліоративних систем Херсонської області, 74% меліоративних систем Запорізької та 30% – Дніпропетровської областей.

Також перед жителями цих областей постали проблеми, з якими мешканцям регіону доведеться справлятися не один рік. Серед них не остання — це водопостачання та очищення води. Адже через обміління водосховища частина Дніпропетровської області втратила можливість мати питну воду.

Окрім того, повідомлялося, що з квітня 2022 року Миколаїв залишається без централізованого водопостачання через те, що російські загарбники перебили водогін Дніпро-Миколаїв, що на території Херсонської області.

Яке рішення?

Кабінет міністрів України виділив 8,5 млрд грн на розв'язання проблеми водопостачання для жителів південних регіонів.

Як це працює?

За словами Шмигаля, внаслідок підриву Росією Каховської ГЕС та постійних обстрілів частина населених пунктів на півдні України зіткнулася з проблемою водопостачання. Ще влітку були розпочаті роботи з прокладання магістральних водогонів на ділянці Інгулець — Кряжеве (Кривий Ріг), Покров — Нікополь — Марганець та Запоріжжя — Томаківка — Марганець.

"Заслухали інформацію про поточний стан виконання робіт і потреби в додатковому фінансуванні. Загалом на це уряд виділив 8,5 млрд грн. За даними Держагентства відновлення, завезене потрібне обладнання, будівництво водогонів триває, і на початку наступного року вже очікуються результати", – зазначив Шмигаль.

Також на нараді проговорили комплексне розв'язання проблеми водопостачання в місті Миколаєві.

"Скоординували нашу роботу. Дав міністерствам необхідні завдання, аби пришвидшити реалізацію проєктів із забезпечення водою людей в цих населених пунктах", – підкреслив Шмигаль.

Нагадаємо, громади Криворізького району,які постраждали в наслідок підриву Каховської гідроелектростанції,  продовжують забезпечувати питною водою, встановивши 14 водоочисних станцій.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: