Президент підписав закон про криміналізацію контрабанди

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за контрабанду.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, а також про це йде мова у картці законопроєкту на сайті парламенту.

Як стверджує парламентар Железняк, до закону внесли зміни, зокрема підвищили пороги: для товарної контрабанди — у 5 разів, для підакцизних товарів — у 2 рази.

Ухвалення цього законопроєкту було вимогою для надання Європейським Союзом макрофінансової допомоги на 1,5 мільярда євро в цьому році.

Зазначимо, ініціатором проєкту закону про криміналізацію контрабанди виступив президент Володимир Зеленський. Він подав документ ще у 2021 році, і тоді його ухвалили в першому читанні.

Що закон передбачає?

Запровадження кримінальної відповідальності, згідно з законом, набиратиме чинності поетапно. Так, за контрабанду підакцизних товарів — з 1 січня 2024 року, а контрабанду всіх інших товарів — з 1 липня 2024 року, писала пресслужба ВРУ.

Депутати також позбавили слідчих органів безпеки права проведення досудового розслідування у кримінальних справах, які стосуються розслідування контрабанди. Цим займатимуться детективи органів Бюро економічної безпеки України.

Досудове розслідування злочинів, передбачених статтею 201 ККУ (контрабанда), відомості щодо яких внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня набрання чинності цим законом, продовжують здійснювати слідчі органів безпеки.

Довідка

15 листопада 2011 року Верховна Рада України декриміналізувала контрабанду товарів шляхом прийняття Закону України № 4025-VI, яким, серед іншого, внесла зміни до статті 201 Кримінального кодексу України.

Так, з 2012 року переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів не є контрабандою і не вважається злочином.

Настання кримінальної відповідальності було лише за переміщення через митний кордон України:

  • культурних цінностей,
  • отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин,
  • радіоактивних матеріалів,
  • зброї або боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї або бойових припасів до неї),
  • частин вогнепальної нарізної зброї,
  • спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

За недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон настає відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів.

Однак це не забезпечує належну превентивну функцію і не усуває бажання осіб у подальшому займатися протиправною діяльністю.

Тільки за останній рік значно збільшилася кількість проявів контрабанди товарів та недостовірного їх декларування, що має наслідком зменшення надходжень до Державного бюджету України.

Відсутність кримінальної відповідальності за незаконне переміщення товарів через митний кордон України, а також за недостовірне декларування товарів сприяє:

  • збільшенню у державі сектору тіньової економіки,
  • популяризує серед підприємців використання у веденні бізнесу незаконних засобів та прийомів.

Окрім того, на необхідності запровадження в Україні кримінальної відповідальності за контрабанду товарів та підакцизних товарів, а також за ухилення від оподаткування постійно наголошується представниками Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (EUAM), Місії EUBAM, інших міжнародних інституцій.

Свіжі дописи

  • Новини

Bloomberg: Сполучені Штати планують відправити Україні ще одну батарею Patriot

Сполучені Штати Америки розглядають можливість відправити до України ще одну батарею Patriot. Про це пише… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

ЗМІ: Через ситуацію на фронті Зеленський скасував візит до Іспанії та Португалії

Через складну ситуацію на фронті президент України Володимир Зеленський скасував свій візит до Іспанії, який… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Українські військові на Харківщині відійшли на окремих ділянках в районах Лук’янців та Вовчанська, – Генштаб

Українським захисникам та захисницям на Харківському напрямку в районах Лук'янців та Вовчанська довелося відійти з… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Уже зранку по всій Україні ввели графіки аварійних відключень електроенергії для населення: деталі

15 травня у всіх українських областях вводяться аварійні відключення для промислових та побутових споживачів електроенергії… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Ситуація складна та викликає занепокоєння: Міноборони США прокоментувало ситуацію на фронті в Україні

Російсько-окупаційна армія на сьогодні намагається просунутись вперед на території України, ситуація на полі бою складна… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024
  • Новини

Російська армія минулої доби ще втратила понад 1500 своїх солдатів, 14 танків та 48 ББМ

Минулої доби, 14 травня, Сили оборони ліквідували ще понад 1500 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Wednesday May 15th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.