В аграрному університеті Полтави відбулася презентація першого обласного агрокластера: у чому рішення

У державному аграрному університеті міста Полтави відбулася презентація першого обласного агрокластера.

Про це інформує Полтавська ОВА, пише Рубрика.

У чому проблема?

Глобалізація, євроінтеграція, посилення міжнародної конкуренції в результаті стрімких темпів розвитку науково-технічного прогресу й активізації інноваційних процесів вимагають нових підходів і до АПК.

Кластери у світі існують вже давно. Проте для України кластери — це щось нове.

На території ЄС понад 2000 кластерів. У США ще на початку 2000-х років в кластерах було задіяно 57 % всього працездатного потенціалу країни, а їх частка у ВВП становила 61 %. Програми з розвитку кластерів мають понад 75 країн світу.

В Україні ж практичну складову створення кластера ускладнює законодавча база. Попри те, що органи влади на місцевому і національному рівні постійно висловлюють підтримку запровадженню кластерного підходу, фактично будь-якого нормативного регулювання процесу створення і роботи кластерів немає. Окрім того, відсутні й фінансові інструменти державної підтримки роботи кластерів.

Водночас як у країнах, де кластери успішно функціонують, 50–70 % бюджету кластера наповнюється саме коштами місцевих і державних програм підтримки розвитку кластерів.

Саме тому українським кластерам важко розпочати роботу і доводиться розраховувати лише на власні сили і підтримку міжнародних програм технічної допомоги.

Яке рішення?

У державному аграрному університеті міста Полтави відбулася презентація першого обласного агрокластера.

"Консолідуємо зусилля влади, бізнесу та аграріїв для розвитку сільського господарства Полтавщини під час війни. Сьогодні презентуємо перший в області Агрокластер", наголосив під час зустрічі заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Когут.

Фото: Полтавська ОВА

Як це працює?

"Він виступить як платформа для залучення інвесторів, грантових коштів, для супроводу проєктів, а також як допомога у поточній роботі аграріям", підкреслив представник ОВА

Ректор Полтавського державного аграрного університету Олександр Галич зауважив, що університет готовий сприяти розвитку роботи кластера.

"Ми обіцяємо методичну й організаційну підтримку з нашого боку. Також науковий супровід наших викладачів та всіх процесів, які відбуваються під час створення кластера.

Маємо досвід створення IT-кластера. Тому ми готові ділитися ним та до співпраці, аби створювати додану вартість та сприяти розвитку населення й територій області", – сказав він.

Зазначають, що на заході близько 100 представників громад, державних установ, галузевих громадських організацій, субʼєктів господарювання, торгових мереж і компаній обговорили проблемні питання та пріоритетні напрями розвитку агросфери області.

Презентував агрокластер директор громадської спілки "Агрокластер Грант" Сергій Коваленко.

Він зауважив, що серед важливих питань роботи кластера буде:

  • євроінтеграція,
  • екологія,
  • енергозбереження,
  • відновлення територій,
  • підтримка військових.

Партнерами кластера виступлять:

  • обласна військова адміністрація,
  • громади,
  • Полтавський державний аграрний університет,
  • центр зайнятості,
  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Нагадаємо, що українські аграрії станом на початок листопада 2023 року зібрали майже 29 млн т овочів.

Окрім того, уперше на Житомирщині, Сумщині та Тернопільщині заклали експериментальні ділянки озимого льону французької селекції.

Також ми розповідали, як у Миколаївській області аграрії збирають другий урожай овочів. Ці овочі вперше в промислових масштабах виростили під час експерименту щодо заміщення виведених з експлуатації земель Херсонщини.

Свіжі дописи

  • Новини

На горі Ай-Петрі вранці була атакована база ППО рф , загинув командир частини, – ЗМІ

Уранці, 13 травня,  російська база ППО на горі Ай-Петрі в окуповному Криму потрапила під обстріл.… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Аполітичне пресування на конкурсі “Євробаченні-2024” було дуже велике, – alyona alyona

Представниця України на цьогорічному "Євробаченні" alyona alyona розповіла, що організатори конкурсу прагнули зробити конкурс аполітичним,… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

На Чернігівщині ворог масовано атакував Сновськ: поранено трьох людей

російські окупаційні війська завдали масованого удару по прикордонному місту Сновськ у Чернігівській області. Внаслідок ворожого… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Правоохоронці СБУ запобігли чотирьом терактам у Києві, які 9 травня планували вчинити агенти рф

Контррозвідка Служби безпеки України запобігла чотирьом терактам у столиці. Їх 9 травня планували вчинити російські… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Зірвався з обледенілої ділянки Говерли: у Карпатах врятували туриста

Карпатські рятувальники допомогли туристу з Дніпра. Чоловік обірвався з обледенілої ділянки Говерли на зеленому маршруті.… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

До Дня вишиванки Укрпошта випустить дві нові марки

До Дня вишиванки 16 травня 2024 року АТ "Укрпошта" випустить марки із зображенням традиційних візерунків… Читати більше

Monday May 13th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.