fbpx
Сьогодні
11:59 27 Гру 2023

Понад 400 українських спортсменів загинули під час війни проти росії, - НОК

English version here

Фото: REUTERS/Benoit Tessie

Унаслідок повномасштабного вторгення російської федерації на територію країни загинуло вже понад 400 українських спортсменів.

Про це розповів президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт в ефірі національного телемарафону.

"Зараз ми багато чуємо з тієї сторони (рф – ред.), що вони не хочуть брати участь (в Олімпіаді) без свого прапора, що вони не братимуть участі, що це не чесно щодо них.

А чесно стосовно до нас, коли йде повномасштабна війна? А чесно, коли вже більше 400 наших спортсменів загинуло, близько 500 спортивних об'єктів частково чи повністю ми втратили. Ми втрачаємо людей… Це чесно проти нас?", зауважив очільник НОК.

Як повідомив Гутцайт, раніше на Олімпійських іграх від росії брали участь близько 300-350 спортсменів.

Якщо ж їх все-таки допустять до участі в Олімпіаді зараз під нейтральним прапором, їх буде набагато менше – 50-80 осіб, додав президент Національного олімпійського комітету.

Рішення, чи братимуть українські спортсмени в Олімпійських іграх у Парижі, наразі немає. В свою чергу голова НОК вважає важливим, щоб українські спортсмени були представлені на Олімпіаді.

Що відомо про допуск росії до Олімпійських ігор 2024

Варто зазначити, що від початку грудня виконавча рада МОК офіційно дозволила атлетам з рф та Білорусі виступати в Парижі влітку 2024 року. Такі спортсмени мусять відповідати критеріям нейтралітету та змагатися без державної символіки двох країн.

Рішення Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету про допуск росіян і білорусів виступати на Олімпіаді-2024 у нейтральному статусі є безвідповідальним, заявив в.о. міністра молоді та спорту України Матвій Бідний.

"Лише днями президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах анонсував, що відповідне рішення МОК буде ухвалювати лише у березні наступного року", наголосили у повідомленні.

Бідний повідомив, що Україна зі свого боку пояснювала міжнародним партнерам та олімпійському комітету, що російські спортсмени мають такі самі паспорти, що й окупанти, які вбивають українців. А це означає, що вони несуть частину відповідальності за смерті українців.

Своєю чергою, у керівництві МОК, утім, не побоюються ймовірного бойкоту з боку України. Таке рішення, пояснює Бах, слугувало б "покаранням власних атлетів" перед найбільшими стартами олімпійського циклу.

"Чому Україна мусить карати власних спортсменів за вторгнення російської армії та позбавляти їх власної олімпійської мрії?", — наводять слова німця в агентстві DPA.

"Ти не стаєш прихильником війни тільки тому, що не виконуєш кожну вимогу України. Особливо коли ми підтримували українських спортсменів з безпрецедентною солідарністю від початку війни", сказали в МОК.

Водночас не відкидають можливість бойкоту і в рф — відповідні коментарі робив у грудні президент владімір путін. Критику МОК з обох боків Бах пояснив "хорошим балансом" своєї організації.

Рубрика:
Спорт Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: