fbpx
Сьогодні
11:35 26 Гру 2023

У Європі платитимуть до 5 300 євро за дострокове повернення додому: у чому рішення

Фото: Євростат

У низці європейських країн українцям виплачуватимуть до 5300 євро за дострокове повернення додому.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Obozrevatel.

У чому проблема?

Зауважимо, що станом на кінець жовтня 2023 року тимчасовий притулок у Європейському Союзі отримали 4,24 млн біженців з України. Майже половину українських біженців становлять жінки (46,4%), третину — діти, дорослих чоловіків одна п'ята (20,2%).

За даними Єврокомісії, російська військова агресія проти України, що розпочалася 24 лютого 2022 року, мала важкі наслідки не лише для України та для сусідніх з нею країн, але й на більш глобальному рівні. Станом на грудень 2022 року:

  • від 3,6 до 5,4 мільйона українців були переміщені в межах самої України,
  • в той час як близько 7 мільйонів виїхали за межі України.

Усього, за статистичними даними, внаслідок російської війни проти України у статусі переміщених осіб опинилися від 25 до 30 відсотків усього населення України.

За даними дослідження Центру економічних стратегій, загалом в Україну не повернеться від 1,3 до 3,3 млн біженців. У результаті економіка України щороку недоотримуватиме від 2,7 до 6,9% ВВП.

Однак, повернення біженців в Україну є важливою умовою, щоб не допустити кризи на ринку праці. Адже в Україні вже планується дефіцит кадрів, який, за розрахунками аналітиків, у майбутньому лише посилиться.

Яке рішення?

Деякі країни вирішили виплачуватимуть українцям, що виїхали за кордон, тікаючи від російської агресії, до 5300 євро за дострокове повернення додому.

Суми та умови виплат "за виїзд" відрізняються у різних країнах.

Як це працює?

Норвегія, яка не є членом Європейського Союзу, стала першою, що запровалида таку практику. Однак тепер ініціативу перейняли й країни ЄС.

Норвегія

Норвегія з 2023 року платить 17,5 тис. крон (1,2 тис. доларів ) кожному українцю, який має статус колективного захисту, посвідку на проживання в країні та готовий повернутися на Батьківщину. Гроші дають лише тим, хто готовий купити квиток в Україну і одразу ж повернутися додому.

За виплатою потрібно звертатися до Норвезького імміграційного управління (UDI). Разом із заявою потрібно буде надати квитки та документи, а також описати маршрут.

"У квитках має бути зазначено, що який би вид транспорту ви не використовували, він доставить вас якомога ближче до кінцевого пункту призначення", – зазначають в організації.

Також потрібно оформити документи про переїзд із Норвегії. Знадобляться такі папери:

  • копія повідомлення про переїзд (виїзд із Норвегії) з підтвердженням або печаткою з Державного регістру народонаселення (Folkeregisteret)/податкової інспекції;
  • підтвердження від NAV, муніципалітету чи державної установи про те, що було подано повідомлення про переїзд;
  • цифрова квитанція з податкової адміністрації Норвегії (Skatteetaten), яка підтверджує, що було подано повідомлення про переїзд.

Чехія

Чеський президент Петр Павел підписав зміни до закону lex Ukraine, який регулює статус українців, що виїхали до Чехії з початку повномасштабного вторгнення російської федерації.

Українські шукачі притулку матимуть право на захист до 31 березня 2025 року. Вони повинні будуть реєструватися в електронному вигляді з січня до 15 березня наступного року.

Водночас оновлений закон скорочує, починаючи з вересня наступного року, час перебування біженців у безкоштовному терміновому житлі до максимум 90 днів.

У частині про "передчасне повернення" зазначають, що:

"Якщо уряд погодить це, то Міністерство внутрішніх справ надаватиме іноземцям допомогу при добровільному поверненні, що означає оплату деяких витрат, пов'язаних з їх поверненням, як правило на території України…

Водночас уряд визначає типи відповідних витрат … і максимальний розмір коштів на допомогу при добровільному поверненні. Іноземець може претендувати на допомогу на добровільне повернення тільки один раз", – йдеться в доповненнях до проєкту Закону від вересня 2023 року.

Якщо ж біженці вирішать звернутися за довгостроковою візою, то мають повернути до держбюджету Чехії до 50% від отриманої ними суми.

Фінляндія

Положення про виплату українцям з'явилося в оновленому регламенті тимчасового захисту, який набирає чинності з початку 2024 року.

У новому положенні зазначають, що розмір гранту на добровільне повернення становитиме 5300 євро, якщо заява подана протягом 30 днів після повідомлення про:

  • негативне рішення про надання притулку,
  • відкликання прохання самим заявником.

Якщо заяву подано після 30 днів, розмір гранту знизять. У такому разі він становитиме вже 2000 євро.

Важливо, що субсидія може бути надана у вигляді грошової виплати або у вигляді "допомоги в натуральній формі". Це може бути, наприклад, послуга або обладнання, яке дозволяє повертатися пройти навчання або відкрити малий бізнес.

Швейцарія

До речі, подібну ініціативу розглядали у Швейцарії, але так і не затвердили її остаточно. Передбачалося, що ця країна може запровадити доплату українцям у сумі до 4355 доларів за дострокове повернення додому.

Ірландія

Аналогічна ситуація і в Ірландії – програма виїзних виплат перебуває у розробці. Суми поки що не вказані. При цьому в уряді Ірландії зазначають, що фінансова допомога розрахована на тих українців, у яких залишилося житло на Батьківщині.

На думку ірландської влади, повернутися таким людям заважають зокрема фінансові труднощі, у зв'язку з чим їм і хочуть допомогти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: