fbpx
Сьогодні
12:29 24 Гру 2023

Для громад розробили Чек-лист безбар’єрності: у чому рішення

Експерти громадської спілки "Ліга Сильних" розробили чеклист для посадовців органів місцевого самоврядування з впровадження доступності "Безбарʼєрна громада".

Про це під час прес-конференції розповіла виконавча директорка спілки Дар'я Сидоренко, пише Рубрика.

У чому проблема?

Майже 80% українців вважають, що вирішенням питань людей з інвалідністю має займатися місцева влада.

Як свідчать результати національного дослідження про сприйняття людей з інвалідністю в Україні, одним з основних дискримінаційних моментів люди вважають можливість вільно пересуватись за межами помешкання.

Як зазначає виконавча директорка "Ліги Сильних" Дар'я Сидоренко, запит від територіальних громад на експертизу в сфері доступності збільшується. Однак дуже часто розуміння, як це зробити на місцях на практиці, як забезпечити доступність послуг, тощо, немає.

Яке рішення?

Основним принципом впровадження інклюзивних змін на об'єктах фізичного оточення має бути забезпечення самостійного доступу, пересування та  користування послугами для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп.

Фахівці Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю  створено "Лігою Сильних" розробили чеклист для посадовців органів місцевого самоврядування з впровадження доступності "Безбарʼєрна громада".  

Як це працює?

Чек-лист – це практичний навігатор для громад, який містить дві важливі складові.

  • По-перше, він пояснює, як зробити безбар'єрність стратегічним вектором у розвитку громади. Він показує, до яких документів варто внести зміни  і які саме, щоб не вдаватись до хаотичних кроків, а системно і поетапно впроваджувати безбар'єрність у всіх аспектах.
  • По-друге, у чеклисті навели практичні рекомендації з забезпечення доступності транспорту, адміністративних послуг, освіти та інших важливих сфер.

Також фахівці Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю готові проконсультувати представників місцевого самоврядування.

Залишити запит на консультацію можна, звернувшись на електронну адресу: [email protected], з темою листа "Запит на консультацію".

Завантажити чек-лист можна на сайті Ліги на сторінці Центру експертизи у сфері прав людей з інвалідністю в Україні: https://ls.org.ua/centre/

Нагадаємо, що більшість житлових будинків в Україні не відповідає нормам безбар'єрності. Враховуючи, скільки людей щоденно отримують різні поранення через війну, давно існуюча проблема стає ще серйознішою. В Україні запустили опитування про рівень безбар'єрності будинків.

Окрім того, громадська організація "Доступно.UA" разом з активістами провели акцію "Рухайся вільно" в центрі Києва.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: