fbpx
Сьогодні
19:28 21 Гру 2023

Німеччина надала Україні 120 БМП Marder: більше, ніж планували

English version here

Бойова машина піхоти Marder 1A3 десантно-штурмових військ Збройних сил України. Фото: ДШВ ЗСУ

У рамках військової допомоги для України виділили у Німеччині 120 бойових машин піхоти Marder, деяку частину з них придбали у Греції.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міноборони Німеччини.

"Німеччина підтримує Україну в її оборонній боротьбі проти Росії. Будучи найбільшим європейським спонсором і другим за величиною у світі після США, наші матеріальні пожертви включають, серед іншого, новітні системи протиповітряної оборони, бронетанкові машини підтримки і транспортні засоби, бойові і бронетранспортери, артилерійські системи і боєприпаси", – йдеться в заяві.

Як наголосили у відомстві, поставки йдуть як зі складів Бундесверу, так і безпосередньо від промисловості.

Окрім того, в Німеччині пройшли навчання понад 10 тисяч українських військових.

У Міноборони пояснили, що Україні спочатку виділили:

  • 80 бойових машин піхоти Marder 1 A3,
  • 40 бронетранспортерів "Мардер" надійшли з промислових запасів,
  • ще 40 БМП були викуплені у Греції.

Що відомо про БМП Marder

Це німецька БМП, яка була розроблена в 1966-1969 роках німецькою фірмою Rheinmetall на замовлення ЗС ФРН. Перший прототип було зібрано наприкінці 1969 року, виробництво тривало до 1975 року.

Загалом було збудовано близько 2 тисяч бойових машин.

На час використання БМП за параметрами захищеності перевершувала всіх конкурентів. З 2010 року на зміну Marder поступово приходить нова БМП Puma.

Бойова машина Marder добре захищена бронею і доволі швидка і непогано озброєна. Хоча й не без недоліків. Основним озброєнням Marder є 20-мм гармата Rheinmetall Mk 20 Rh202.

Одним із недоліків автоматичної гармати є відсутність стабілізатора прицілу, що не дозволяє вести прицільний вогонь на ходу. Але машина обладнана тепловізійними та нічними прицілами. Боєкомплект становить 1250 снарядів. Ефективна дальність стрільби – 2500 метрів. Додатковою зброєю є спарений кулемет MG3 калібру 7,62-мм з боєкомплектом 5000 пострілів.

БМП Marder

Модернізовані БМП "Marder" на підприємстві Rheinmetall. Фото: Bild

Нагадаємо, що у вересні Уряд Німеччини дав доручення компанії Rheinmetall поставити ще 40 бойових машин піхоти Marder до України.

У березні компанія вже відвантажила для України перші 20 бойових машин піхоти на замовлення уряду Німеччини. Крім того, у червні 2023 року було замовлено ще 20 БМП. Зараз їх ремонтують та відправляють.

У Rheinmetall зазначили, що передана техніка — капітально відремонтовані системи Marder 1A3, які раніше належали Бундесверу. Ще навесні 2022 року компанія Rheinmetall власним коштом почала приводити бойові машини піхоти до стану негайної бойової готовності.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: