fbpx
Сьогодні
14:28 20 Гру 2023

Рішення дня: Верховна Рада спростила імпорт радіолокаційних комплексів для ЗСУ, позбавивши їх від ПДВ та мита

Фото: АрміяІnform

29 грудня Верховна Рада України підтримала одразу за основу та в цілому законопроєкт щодо звільнення від ПДВ та мита ввезення в Україну РЕБів та радіолокаційних комплексів для українських військових.

Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

У чому проблема?

Нагадаємо, що останні місяці росія цілеспрямовано кожного дня атакує майже всі регіони країни ударними безпілотниками. Та найбільш масованих нападів зазнають наші оборонці на лінії фронту.

Ігнат раніше зазначав, що ворог постійно намагається удосконалювати будь-яке озброєння, в тому числі ударні дрони.

Окрім того, росія не зупиняється на масовому виробництві БпЛА державними компаніями. Тому вона ймовірно користуватиметься дронами все частіше, бо це дешевше  ніж ракети.

Для безпеки наших оборонців потрібно РЕБи, які можуть глушити дрони, цим самим зберегти життя наших військових. Та на жаль, вітчизняних засобів радіоелектронної боротьби не вистачає.

А щоб завезти з-за кордону потрібно зібрати купу різних документів та сплатити різні податки.

Яке рішення?

29 грудня Верховна Рада України підтримала одразу за основу та в цілому законопроєкт щодо звільнення від ПДВ та мита ввезення в Україну РЕБів та радіолокаційних комплексів для українських військових.

Як це працює?

За відповідний законопроєкт №10341 проголосували 323 депутатів.

Зазначають, що цей законопроєкт передбачає звільнення на період воєнного часу від податку на додану вартість (ПДВ) радіолокаційних приладів, важливих для оборонних структур.

Оподаткування не застосовуватиметься до товарів, які отримують правоохоронні органи, Міністерство оборони, ЗСУ, сили безпеки і оборони. Ідеться не тільки про введені радіолокаційні прилади, але і про вироблені в Україні.

А документ № 10342 скасовує оподаткування ввізним митом полімерні листи, які використовуються для виробництва бронежилетів і захисних екранів, та фурнітуру до них.

Геращенко зазначила, що мова йде не лише про введені радіолокаційні прилади, але і про вироблені в Україні теж.

Як писала Рубрика, Кабмін змінив допуск до експлуатації засобів радіоелектронної боротьби, який відтепер відбуватиметься на підставі акту спільних відомчих випробувань або за результатами вивчення заявлених тактико-технічних характеристик: це пришвидшить потраплятимуть РЕБ до військових.

Нагадаємо, що засоби радіоелектронної протидії російським безпілотникам, які можна встановити на бронетехніку, придбали для військових українські волонтери.

Окрім того, з початку повномасштабного вторгення російської федерації на територію України знищили 80-120 російських станцій РЕБ.

Також очільник Головного управління РЕБ та кібербезпеки Генштабу ЗСУ Іван Павленко заявляв, що на деяких ділянках українсько-російського фронту Сили Оборони фіксують по 250-300 дронів у повітрі одночасно.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: