fbpx
Сьогодні
15:28 17 Гру 2023

Австралія першою у світі оголосила про заборону виготовлення стільниць зі штучного каменю

Фото: vanil-studio.com.ua

Австралія заявила про повну заборону використання штучного каменю у виробництві стільниць для кухонь і ванн. Вона стала першою країною, що виключила дешеву альтернативу мармуру та граніту через вміст кристалічного кремнезему, який спричиняє смертельну хворобу.

В Австралії тривала багаторічна кампанія щодо вимоги заборонити цей штучний матеріал, пише The Guardian.

Австралійська служба безпеки праці дослідила цю проблему і в своєму звіті зазначила, що в каменярів силікоз розвивається із "непропорційною" швидкістю, порівняно з працівниками інших галузей промисловості. Вік більшості недужих не перевищував 35 років.

стільниця, заборона штучного каменю

Фото: dbvirago/Depositphotos

Як зазначили у виданні, лікарі, профспілки та робітники відзначали, що серед людей, які беруть участь у його розрізанні та транспортуванні, почастішали випадки силікозу.

Це прогресуюче захворювання, при якому відбувається незворотне ущільнення сполучної тканини легень та обмеження їхніх функцій.

За словами помічника секретаря Австралійської ради профспілок Ліама О'Браєна, рішення щодо заборони штучного каменя свідчить про те, що Австралія засвоїла урок з азбестом – для його заборони знадобилися десятиліття.

стільниця, заборона штучного каменю

"Австралія має доволі жахливу спадщину з азбестом, і ми дуже добре знаємо, що станеться, якщо не вживати заходів завчасно. У нас як і раніше спостерігається високий рівень смертності від мезотеліоми та інших захворювань, пов'язаних із використанням азбесту", – сказав він.

У найбільшому американському дослідженні штучного каменю мова йде про те, що силікоз забрав життя кількох каменярів, переважно молодих латиноамериканців у Каліфорнії.

Ці дослідження є "верхівкою айсберга" проблеми в США, стверджує доцентка медицини Каліфорнійського університету в Сан-Франциско Шейфалі Ганді.

"Наша найоптимістичніша оцінка, що ґрунтується на даних США та Австралії, свідчить, що від 15 до 20% людей, які працюють у цій галузі, мають силікоз або передумови для хвороби", – каже науковиця.

Управління охорони здоров'я та безпеки Великобританії (HSE) вважає силікатний пил "найбільш шкідливим для будівельників матеріалом після азбесту".

Нагадаємо, що Європейський Союз визнає серйозність викликів, пов'язаних із перероблюванням та використанням будівельних відходів унаслідок повномасштабного вторгення російської федерації на територію України.

У деяких регіонах будівельне сміття від зруйнованих будинків успішно почали переробляти та використовувати для відновлення та побудови інфраструктури. Однак не всі відходи можна застосовувати, оскільки вони мають в собі небезпечні речовини, зокрема в азбесті, що майже скрізь використовується в будівництві.

Як ми писали, Кабінет міністрів затвердив порядок поводження з будівельними відходами, що виникли у ході бойових дій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: