fbpx
Сьогодні
13:58 15 Гру 2023

Росію виключили з членів міжнародної Дунайської комісії

English version here

14 грудня Дунайська Комісія на своїй 100-річній ювілейній сесії під головуванням України виключила рф з членів організації. Рішення було ухвалено "з огляду на її (російські — ред.) ракетні та безпілотні удари по Нижньому Дунаю".

Про це повідомив у соцмережі Х міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає Рубрика.

"Після того, як у листопаді Росія не була обрана до Міжнародного суду ООН, ІМО, ЮНЕСКО та ОЗХЗ, Росія зазнала чергової дипломатичної поразки в Дунайській комісії, одній із найстаріших міжнародних організацій у світі", — прокоментував відповідне рішення міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Росія має вийти з організації до 29 лютого 2024 року, інакше члени Комісії більше не визнаватимуть своїх зобов'язань перед Росією згідно з установчою Белградською конвенцією.

Очільник МЗС підкреслив, що це рішення є відповіддю на порушення принципів вільного та безпечного судноплавства на Дунаї. Воно також ґрунтується на рішенні Комісії, ухваленому 17 березня 2022 року, відхилити російські повноваження, заборонити росіянам участь у всіх зустрічах та виключити їх із складу секретаріату Комісії.

«Я вдячний членам Дунайської комісії за цей сміливий та принциповий крок», – зазначив міністр.

Як повідомлялося, на засіданні Ради міністрів ОБСЄ 45 країн заявили про необхідність покарання РФ за воєнні злочини в Україні.

Дунайська Комісія – міжнародна міжурядова організація, заснована Конвенцією про режим судноплавства на Дунаї 18 серпня 1948 року у Белграді.

Основними цілями діяльності Дунайської Комісії є забезпечення та розвиток вільного судноплавства на Дунаї для торговельних судів під прапорами всіх держав відповідно до інтересів та суверенних прав держав-учасниць Белградської конвенції, а також зміцнення та розвиток економічних та культурних зв'язків цих держав між собою та з іншими країнами.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: