fbpx
Сьогодні
13:48 13 Гру 2023

Україна поки не готова, проте прем'єр Словаччини не буде блокувати перемовини про вступ до ЄС

У Словаччині вважають, що Україна ще "неготова" до початку перемовин про вступ в Європейський Союз, проте Братислава не буде блокувати це "політичне рішення" на саміті лідерів ЄС.

Про це заявив прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, пише Рубрика, посилаючись на агенцію Pravda.sk.

Проросійськи налаштований словацький урядовець заявив, що його країна підтримає початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Однак при цьому додав, що вважає Україну "абсолютно неготовою" до перемовин та все ж не буде блокувати таке рішення на саміті 14-15 грудня.

"Ми не будемо перешкоджати рішенню Європейської ради про початок переговорів з Україною про вступ до ЄС. Мова йде про політичне рішення, це не має нічого спільного з реальністю. Україна абсолютно не готова до початку переговорів", підкреслив Фіцо.

Нагадаємо, що нещодавно міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар також заявив, що Братислава готова підтримати рішення про відкриття переговорів.

"Оцінивши реформаторські зусилля у Києві, ми готові підтримати відкриття переговорів про вступ, про що буде йтися на майбутньому засіданні Євроради. Втім, попереду у нашого східного сусіда  ще довгий і тернистий шлях, усі необхідні заходи потрібно не лише схвалити, але й втілити у життя та стежити за їхнім дотриманням", – заявив Бланар.

Що відомо про саміт лідерів ЄС, що пройде 14-15 грудня

Державні діячі країн ЄС обговорюватимуть Україну на майбутньому саміті. Проти відкриття переговорів категорично виступає Угорщина, а позиція Словаччини досі залишалася невизначеною.

Нагадаємо, що 14 та 15 грудня лідери ЄС зустрінуться на саміті у Брюсселі, щоб ухвалити рішення про надання:

Але для цього їм доведеться переконати прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який погрожує накласти вето на ці пропозиції.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прогнозує, що дискусія про відкриття чи невідкриття переговорів з Україною буде тривати буквально "до останньої хвилини" саміту.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: