fbpx
Сьогодні
14:44 13 Гру 2023

Президент: без допомоги країн-партнерів доведеться воювати, як у перші дні вторгнення рф

Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере. Фото: ОПУ Фото:

Іншого шляху крім перемоги для України немає: це дуже складно зробити без допомоги міжнародних партнерів, оскільки Києву доведеться протистояти російським окупантам самотужки, як у перший день повномасштабного вторгення.

Про це зазначив президент Володимир Зеленський на спільному брифінгу з премʼєр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере, відповідаючи на запитання журналістів, пише Рубрика.

У контексті 5 пакетів допомоги, які готують для України Європа та США представник ЗМІ поцікавився, "чи можливо Україні перемогти у цій війні без цієї допомоги станом на зараз".

"Як ви знаєте, протягом перших днів повномасштабної війни, 24 лютого, ми дійсно були наодинці. Це було складно і дуже важко. Трагічний період для нас і нашого народу і ви бачили, як це для нас було. Нас майже окупували. Але ми нікуди не втекли, не виїхали й прийняли цей бій.

Тому, коли ви питаєте, чи можливо це робити без допомоги… Це можливо робити так, як це було. Я маю на увазі, що це складно, ви втрачаєте багато людей. І якщо ви не хочете втрачати життя ваших людей, дітей… Вам безумовно потрібен справжній потужний щит оборони. Починаючи з літаків і закінчуючи артилерією.

Якщо світ, Європа об'єднуються навколо України, це важливо для нас. Безумовно, не можна перемогти без допомоги, але й програти також не можна, тому що це єдине, що у вас є, – ваша держава", наголосив Зеленський.

Зауважимо, що у межах офіційного візиту до Королівства Норвегія Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем'єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стере.

Зеленський та премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере

Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере. Фото: ОПУ

Український Глава подякував Прем'єр-міністру, уряду та парламенту Норвегії, а також норвезькому суспільству за допомогу, яку отримує Україна.

Лідери обговорили:

  • підтримку української оборони,
  • протидію спробам блокування навігації в Чорному морі з боку Росії,
  • захист українських населених пунктів від російського терору,
  • оцінили загальний прогрес та перспективи двосторонньої співпраці.

Президент розповів про черговий удар росії балістичними ракетами по цивільних об'єктах в Україні, унаслідок чого постраждало понад 50 мирних жителів. Тож, за його словами, посилення повітряного щита залишається критичним пріоритетом для України.

Зеленський та премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере

Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере. Фото: ОПУ

"Це буквально основа життя зараз для більшості українців – ППО. Норвегія підтримала нас, зокрема системами NASAMS. Норвегія стала першою країною, що ухвалила довготермінову програму підтримки України. І сьогодні ми говорили й говоритимемо про такі ж конкретні речі, які зможуть уберегти тисячі життів українців у наступному році, а також збільшити тиск на агресора", наголосив Зеленський.

Президент також відзначив важливість саміту країн Північної Європи, який відбудеться сьогодні в Осло.

"Україна справді цінує такий формат роботи – "Україна + пʼять". Дякую вам за допомогу в захисті нашої країни, наших людей, наших родин", – сказав Глава держави.

Нагадаємо, що 13 грудня, після поїздки до Сполучених Штатів Америки, президент України Володимир Зеленський прибув з неанонсованим візитом до норвезької столиці Осло.

Глава держави візьме участь у саміті лідерів північних країн, який відбудеться цього дня.

Як писала Рубрика, напередодні, 12 грудня, Зеленський зустрівся та провів перемовини з главою Білого дому Джо Байденом.

За підсумками закритих переговорів Байден закликав Конгрес не робити російському диктатору володимиру путіну "дарунка" й ухвалити допомогу Україні до того, як Конгрес піде на канікули.

До того ж Байден вважає, що Північноатлантичний Альянс є в майбутньому України, вона стане членом НАТО, тільки Сполучені Штати Америки мусять переконатися, що Україна виграє війну.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: