У Чернівцях запрацювала інклюзивна кав’ярня: як працює це рішення

У Чернівцях відкрили інклюзивну кав'ярню-мануфактуру, де відвідувачів обслуговує молодь з інвалідністю та пригощатимуть за пожертву.

Про це повідомив у фейсбуці міський голова Чернівців Роман Клічук. інформує Рубрика.

У чому проблема?

Наразі в нашій країні питання працевлаштування та соціалізації людей з ментальними порушеннями дуже актуальне.

Яке рішення?

У Чернівцях відкрили інклюзивну кав'ярню, де відвідувачів обслуговує молодь з інвалідністю. Вони готують десерти й каву, а також розносять страви відвідувачам.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Так молодь може соціалізуватися, а також здобути навички для працевлаштування в інших кафе чи ресторанах міста.

"Каву і тістечка тут не "купують". У новій кав'ярні-мануфактурі ними пригощають за пожертву", — написав міський голова.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Він зазначив, що заклад є соціальним проєктом з адаптації, соціалізації та підготовки молоді з ментальними порушеннями до подальшого працевлаштування.

Також за словами посадовця, кав'ярня є інклюзивною. Вона доступна для людей на кріслах колісних та для молодих батьків з візками, адже тут облаштований підйомник.

Як це працює?

До роботи закладу долучили сімох людей з інвалідністю – усі вони підопічні благодійного фонду "Карітас Чернівці", за підтримки якого відкрили кав'ярню. Частину грошей на облаштування приміщення також надали меценати.

Фото: Facebook/Роман Клічук

У кав'ярні молодь з інвалідністю може опанувати навички роботи баристою, офіціантом та кухарем. 18-річний Максим Авдєєв у кав'ярні вчиться бути офіціантом, а також готувати.

А все, що "зароблять", спрямують на функціонування проєкту.

"Мені подобається. Вчуся приносити всім каву, пекти печиво та круасани, готувати шоколад", – розповідає Максим.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Фото: Facebook/Роман Клічук

Відвідати кав'ярню прийшла чернівчанка Анна із сином Володимиром. Жінка каже, такі заклади потрібні, аби люди з інвалідністю могли спілкуватися з друзями.

"Це потрібна справа, бо для дітей, які старші за 18 років, у місті нічого немає. Їм хочеться проводити час зі своїми друзями – у звичайних умовах це дуже важко. Діти приходять сюди з радістю, навчаються. А найголовніше для них – соціум", – каже Анна.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Чернівчанка Адріана прийшла у кав'ярню на запрошення подруги. За її словами, заклад орієнтується на різні вподобання клієнтів.

"Найбільше сподобалося, що мені приготували каву не на звичайному молоці, а банановому. В мене алергія на лактозу, тому це було класно – це свідчить про те, що тут дбають про людей. Також тут дуже дружня атмосфера", – каже дівчина.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Фото: Facebook/Роман Клічук

Щоб люди на кріслах колісних могли безперешкодно відвідати кав'ярню, приміщенні закладу облаштували підйомник.

"Ми придумали щось таке, чого немає на ринку. Це простір для навчання роботи з кавовим апаратом, випічкою. Тут молодь з інвалідністю може отримувати всі необхідні навички й досвід, спілкуватися в колективі, щоб мати змогу знайти той соціальний бізнес, який буде готовий їх працевлаштувати", – каже Мартинюк.

Інклюзивна кав'ярня розташована на вулиці Конституційній, 7.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Нагадаємо, пекарня Good Bread From Good People, яка працевлаштовує людей з ментальною інвалідністю, відкриває майстерню в Ужгороді.

Також повідомлялось, що у Шепетівці Хмельницької області відкрили інклюзивну кав'ярню Sunny Coffee, де працюватимуть люди з ментальними порушеннями.

Свіжі дописи

  • Новини

Кабмін обрав виконуючих обов’язки міністра агрополітики та міністра інфраструктури

Кабінет Міністрів поклав виконання обов'язків міністра аграрної політики на Тараса Висоцького, крісло міністра інфраструктури тимчасово… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

У столиці на Либідській вчергове прорвало водогін: автівки у воді, дорогу затопило, рух тимчасово перекрили

У Голосіївському районі Києва  на вулиці Антоновича прорвало вчергове магістральний водогін − вода залила дорогу… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Для школярів “Захист України” викладатимуть по-новому: що змінеться

Наразі Міністерство освіти і науки ґрунтовно переглядає шкільну дисципліну "Захист України". Відомство вже повністю переписало… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Більшість українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії задоволені життям, – опитування

66% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії скоріше або повністю задоволені своїми нинішніми… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Деякі регіони України завтра накриють дощі з грозами: ще буде прохолодно, але вже без приморозків вночі

14 травня хмарно з проясненнями буде у південній частині, на Кіровоградщині та Дніпровщині: саме там можливі короткочасні… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

У Одеській області засіяли експериментальні поля бавовни

А Одеській області фермери засіяли поля п’ятьма експериментальними сортами бавовнику. Про це у Фейсбуці повідомив… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.