fbpx
Сьогодні
12:47 10 Гру 2023

Армія росії почала більш узгоджену кампанію з руйнування української енергетики, - розвідка Британії

English version here

Фото: Укренерго

Окупаційні війська російської федерації розпочали свою більш узгоджену кампанію повітряних ударів для того, щоб зруйнувати енергетичну інфраструктуру України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на огляд розвідки Міноборони Британії станом на 10 грудня.

Британські аналітики нагадали, що уночі, 7 грудня, 2023 року російські повітряні сили вперше з 21 вересня 2023 року завдали потужної хвилі ударів по Києву та центральній Україні з використанням свого парку важких бомбардувальників.

Ці літаки, швидше за все, Ту-95, запустили не менше 16 крилатих ракет повітряного базування зі своєї типової операційної зони над Каспійським морем.

Ракетами, найімовірніше, були AS-23a KODIAK (натівське позначення для ракет Х-101, Х-102). Росія майже напевно накопичувала ці ракети для використання у зимовій кампанії, зауважили британські аналітики.

"Ймовірно, це було початком більш скоординованої кампанії Росії, спрямованої на руйнування енергетичної інфраструктури України", підкреслили у британській розавідці.

Однак, як відомо, більшість цих ракет успішно перехопила українська протиповітряна оборона, уточнили аналітики.

"Попри загибель одного цивільного пошкодження внаслідок атаки на цей час є мінімальними", додали у Міноборони Британії.

Раніше британські аналітики зазначали, що здатність Чорноморського флоту росії використовувати свою базу в Новоросійську для перезавантаження кораблів крилатими ракетами, ймовірно, стане суттєвим фактором оперативної ефективності флоту.

Традиційно російські окупанти перезаряджалися крилатими ракетами у Севастополі. Але тепер це стало небезпечно через українські атаки. Британська розвідка вважає, що росія стане більше покладатися на Новоросійськ.

Нагадаємо, що наприкінці жовтня розвідка Британії відзначила тривалу паузу у застосуванні росією авіації далекої дії для ракетних ударів по Україні та пов'язувала це з накопиченням запасу на зиму.

Своєю чергою речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону також заявляв, що, ймовірно, російська федерація могла взяти паузу в повітряних атаках по Україні для накопичення певної кількості ракет.

Підготовка до російського терору взимку

Нагадаємо, що протягом опалювального сезону торік росіяни випустили понад 1200 ракет і дронів по ключових енергетичних об'єктах. Понад 250 із них влучили в ціль і пошкодили 43% магістральних мереж. Різного ступеня ушкоджень зазнали й усі теплові та гідроелектростанції.

Проте, аналітики та експерти вважають, що цієї зимою окупанти не зможуть залишити українців без світла. Але військові попереджають, що окупанти можуть готуватися до атак, зокрема, будуть використовувати "Шахеди".

Міністр енергетики України Герман Галущенко також вважає, що армія рф ймовірно очікує стабільного зниження температури та погіршення погодних умов для того, щоб завдати чергових ударів по енергетиці України.

Своєю чергою Український уряд та Генштаб ЗСУ ухвалили рішення про захист обʼєктів енергетичної інфраструктури: енергооб'єкти отримали три рівні захисту.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: