fbpx
Сьогодні
Відео, фото 19:30 10 Гру 2023

В Аргентині новий президент склав присягу: на інавгурації був Зеленський

Фото: ОПУ

Лібертаріанський економіст Хав'єр Мілей став президентом Аргентини. У Національному конгресі Аргентини в Буенос-Айресі відбулася інавгурація новообраного президента Хав'єра Мілея, на заході був присутній Президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Buenos Aires Herald та агенцію Reuters.

Видання зазначає, що інавгурація Мілея, за 40 років від дня повернення Аргентини до демократії, відкриває еру правого економічного лібералізму, який різко контрастує з перонізмом і перерозподільною політикою президента Альберто Фернандеса, який йде, і правоцентристською поступовістю Маурісіо Макрі, який передував йому.

Під скандування "Лібертад! Лібертад!" Мілей склав президентську присягу.

Фото: ОПУ

Альберто Фернандес надів йому президентський пояс і вручив президентський посох, поплескавши його по плечу і сказавши кілька коротких слів, поки прихильники Мілея скандували "Президент! Президент!"

Після приведення Мілея до присяги Вікторія Вільярруель склала присягу як віцепрезидентка.

"Від імені Хав'єра Херардо Мілея, президента країни, і від свого імені я хочу подякувати кожному з вас за присутність і за те, що ви супроводжуєте нас у цей історичний день", – сказала Вільярруель у короткому зверненні до конгресу після складання присяги.

Після Мілей прибув до конгресу Аргентини в кортежі з посиленою охороною.

У супроводі нового віцепрезидента Вікторії Вільярруель він піднявся сходами Конгресу. Віцепрезидентка Крістіна Фернандес де Кірхер, яка йде, проводила його до сходів, помітно стримуючи посмішку. Під оплески і схвальні вигуки своїх прихильників Мілей і Вільярруель підписали Книги пошани Конгресу.

Фото: ОПУ

Під своїм підписом Мілей написав своє головне гасло протягом усієї кампанії:

"Хай живе свобода, чорт забирай".

Президент Володимир Зеленський взяв участь в інавгурації Хав'єра Мілея в Буенос-Айресі.

"Інавгурацію Мілея відвідав Президент України Володимир Зеленський, глава уряду Угорщини Віктор Орбан та делегація США", – йдеться у повідомленні.

Він привітав нового президента.

"Це новий початок для Аргентини, і я бажаю президенту Мілею та всьому аргентинському народу здивувати світ своїми успіхами. Я також упевнений, що двостороння співпраця між Україною та Аргентиною й надалі розширюватиметься", – заявив Зеленський.

Після завершення інавгурації Володимир Зеленський разом з іншими представниками іноземних держав узяв участь у церемонії привітання Хав'єра Мілея зі вступом на посаду, яка відбулася в Будинку уряду Аргентини.

"Сьогодні взяв участь в інавгурації Хав'єра Мілея в Буенос-Айресі та привітав нового Президента. Це новий початок для Аргентини, і я бажаю Президенту Мілею та всьому аргентинському народу здивувати світ своїми успіхами", – написав Зеленський у мережі X.

Він висловив переконання, що двостороння співпраця між Україною та Аргентиною й надалі розширюватиметься.

Як зазначає Reuters, обрання Мілея знаменує собою велику гру для Аргентини – економічний план шокової терапії нового президента, що передбачає різке скорочення витрат, був добре прийнятий інвесторами та може стабілізувати економіку, що перебуває у скрутному становищі, але він ризикує підштовхнути ще більше людей до скрутного становища, адже понад дві п'ятих населення країни вже живуть у бідності.

Він уже відверто заявляв, що підтримує Україну у війні з Росією. Також Мілей вирішив відмовитися від вступу Аргентини до БРІКС, членом якого є країна-агресор.

Довідка

Хав'єр Херардо Мілей Мілей народився в 1970 році в родині італійського походження в сім'ї водія автобуса. Сам колись заявив, що був надзвичайно віддалений від своїх батьків і навіть вважав їх для себе "мертвими". Однак під час політичної кампанії він помирився і з батьком, і з матір'ю.

Мілей – аргентинський політик, бізнесмен і економіст. Також був музикантом рок-гурту Everest, а в ранні роки голкіпером місцевого професійного футбольного клубу Чакаріта Хуніорс.

Пізніше він працював у фінансових компаніях та викладав в університетах, як в Аргентині, так і за кордоном, є автором низки книг.

Сам політик характеризує себе як "анархо-капіталіста" – виступає за невтручання держави в економічну діяльність.

Він став широко відомим завдяки своїм регулярним виступам на телебаченні, де він критикував владу.

Також він заснував власну передвиборчу коаліцію "Свобода прямує вперед" (La Libertad Avanza). З 2021 Мілей був депутатом парламенту від Буенос-Айреса, пообіцявши не голосувати ні за підвищення податків, ні за нові податки.

Перемога Хав'єра Мілея стала неочікуваною, адже він не вважався фаворитом другого туру президентських виборів в Аргентині, але зміг набрати більшість голосів.

За даними Національної виборчої палати країни, за Мілея проголосували близько 56% виборців (понад 13,78 млн). Варто зауважити, що вибори в Аргентині відбулися на тлі економічної кризи. Річна інфляція в країні зараз перевищує 140%, а двоє з п'яти аргентинців живуть у злиднях, зростає безробіття та бідність.

Тож виборці спокусилися на обіцянки радикальних змін та на ексцентричний, нетрадиційний образ, який пообіцяв їм перевернути політичний світ країни.

Головним суперником Мілея у передвиборчій гонитві був міністр економіки Серхіо Масса, якого багато хто вважає одним із відповідальних за такий жалюгідний стан економіки країни. Він уже визнав свою поразку та привітав нового лідера.

Очікується, що Мілей на посаді президента Аргентини буде до 2027 року.

Що відомо про візит президента Зеленського до Аргентини

Нагадаємо, наприкінці листопада в Аргентині відбулися президентські вибори, на яких переміг зірка TikTok та прихильник США Хав'єр Мілей.

Після цього український лідер провів телефонну розмову з новообраним Президентом Аргентини Хав'єром Мілеєм.

Аргентинський лідер запропонував українському лідеру Володимиру Зеленському провести в його країні саміт з державами Латинської Америки щодо досягнення миру в Україні.

Також український Глава був запрошений на інавгурацію президента Аргентини, яка проходить 10 грудня.

Зауважимо, дорогою до Аргентини Зеленський встиг зустрітися з прем'єр-міністром Республіки Кабо-Верде. Це перша зустріч лідерів в історії двосторонніх відносин між країнами.

Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи в Аргентині, провів телефонну розмову з лідером Франції Еммануелем Макроном.

Також повідомлялось, що Президент України Володимир Зеленський перебуваючи в Буенос-Айресі провів низку важливих для нашої країни зустрічей.

Аргентинські ЗМІ пишуть, що Зеленський стане один з найвпливовіших гостей, запрошених на інавгурацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: