fbpx
Сьогодні
13:22 09 Гру 2023

Верховна Рада закликала країни Євросоюзу підтримати перемовини з Україною щодо вступу в ЄС

English version here

Фото: depositphotos/Fotofabrika

9 грудня український Парламент закликав уряди країн-членів Європейського Союзу та інституції ЄС ухвалити рішення про початок переговорів щодо членства України на засіданні Європейської ради 15 грудня.

Про це пише Рубрика, посилаючись на народний народного депутата Ярослав Железняк у Телеграмі, цитує Укрінформ.

Як зазанчив нардеп, за звернення проголосували 292 народні депутати.

Зі слів парламентарія, Верховна Рада закликала підтримати прагнення України щодо вступу до Євросоюзу шляхом ухвалення рішення про відкриття відповідних переговорів під час засідання Європейської ради 15 грудня.

Окрім цього, Парламент закликав продовжувати підтримувати український народ у боротьбі за:

  • державний суверенітет України,
  • відновлення її територіальної цілісності у межах міжнародно визнаного кордону,
  • загальноєвропейські цінності, демократію, плюралізм,
  • право націй вільно обирати шлях свого розвитку,
  • права і основоположні свободи людини і громадянина.

Окрім того, Верховна Рада звернулася до європейських парламентів із проханням підтримати макрофінансову стабільність України під час повномасштабної російської агресії шляхом ухвалення запропонованого Європейською комісією Інструменту підтримки України (Ukraine Facility).

А також Парламент закликав:

  • збільшити надання військової допомоги Україні на національному рівні і в межах Європейського фонду миру на основі скоординованої оцінки потреб для посилення обороноспроможності держави,
  • сприяти відбудові України, зокрема відновленню пошкоджених та зруйнованих унаслідок збройної агресії РФ об'єктів соціальної, енергетичної, транспортної та іншої інфраструктури.

Водночас Верховна Рада закликала продовжити тиск на рф шляхом ухвалення наступних пакетів обмежувальних заходів, максимально розширивши їхню дію на політичне та економічне життя:

  • політичних лідерів росії,
  • фізичних та юридичних осіб, що відповідальні за розв'язання та ведення російсько-української війни.

Що відомо про вступ України до Євросоюзу

Нагадаємо, що 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

Нещодавно в Офісі Президента зазначили, що Україна виконала понад 90% рекомендацій Європейської комісії.

Своєю чергою уряд Угорщини також погрожує заблокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, заявляючи про порушення прав угорців в Україні.

Зауважимо, що рішення буде ухвалено лідерами країн ЄС на саміті 14 грудня. Для початку переговорів потрібна згода всіх лідерів.

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу заявив, що Україна є головним пріоритетом і ЄС не втомиться від своїх зобов'язань щодо підтримки.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: