Новини

Україна і Швеція обговорюють потенційне надання ЗСУ літаків Gripen та іншої допомоги

Україна та Швеція обговорюють спільну роботу у сфері інновацій, досвіду, здобутого під час бойових дій, а також питання військової допомоги й оборонні теми загалом.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство оборони України.

Про це йшлося під час зустрічі Міністра оборони України Рустема Умерова, заступника Міністра оборони України Генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка та Верховного головнокомандувача Збройних сил Швеції генерала Мікаеля Бюдена.

Серед тем на порядку денному було й потенційне постачання ЗСУ літаків Gripen.

«Триває плідна двостороння робота стосовно передачі нам літаків Gripen», – сказав Іван Гаврилюк.

Заступник міністра додав, що є «певні питання, пов'язані з НАТО», однак висловив сподівання, що «спільними зусиллями у нас вийде отримати ці літаки».

Головнокомандувач Збройних Сил Швеції генерал Мікаель Бюден, який очолював шведську делегацію, зазначив, що питання передачі літаків Gripen Україні обговорюється як на політичному, так і на військовому операційному рівні.

«Я знаю, що діалог між нашими країнами триває. Тож ми в очікуванні політичних рішень», – сказав генерал Бюден.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Міністр оборони України Рустем Умєров днями зустрівся із Головнокомандувачем Збройних сил Швеції, генералом Мікаелем Бюденом. У ході зустрічі сторони обговорили питання локалізація оборонного виробництва в Україні.

Крім того, наприкінці жовтня Міністр оборони Рустем Умєров провів зустріч із делегацією членів Комітету з питань оборони парламенту Швеції. Міністр оборони висловив вдячність керівнику шведської делегації Петеру Гультквісту і всьому шведському парламенту за підтримку і військову допомогу. А також запросив шведських виробників зброї до співпраці.

Що відомо про винищувачі Gripen

Повітряне судно Saab JAS 39 Gripen є багатоцільовим літаком четвертого покоління, який був розроблений з урахуванням універсальності. Формально він належить до класу винищувачів, але його задумували як багатоцільовий літак, що здатний виконувати різні завдання.

Наприкінці травня уряд Швеції дозволив українським пілотам пройти тренування на винищувачі JAS 39 Gripen. Вони матимуть змогу займатися на тренажерах і здійснювати пробні польоти.

В Офісі президента повідомили, що передачу Україні шведських Gripen слід буде погоджувати з іншими країнами, як і з постачанням F-16.

Проте пізніше прем'єр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що країні потрібні літаки для власної оборони, адже заявка країни на вступ до Альянсу ще не завершена. При цьому він не виключив передачу Україні винищувачів у майбутньому.

Як писала Рубрика, 19 серпня, у Швеції представники Києва та Стокгольма підписали декларацію про намір стосовно спільного виробництва й обслуговування шведських бойових машин піхоти CV-90.

У Швеції українських пілотів допустили до тестових польотів на винищувачах Gripen.

Свіжі дописи

  • Новини

Відновлення Чорнобильської зони: ЄБРР виділить кошти

Для Чорнобиля (РМСЧ) на відновлення Зони відчуження Асамблея вкладників Рахунку міжнародного співробітництва виділить кошти. На… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

ВООЗ надала перші в історії клінічні настанови щодо відмови від куріння: у чому рішення

Уперше в історії Всесвітня організації охорони здоров’я (ВООЗ) оприлюднила клінічні рекомендації щодо відмови від тютюнопаління.… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Міжнародний кримінальний суд розслідує катування росіянами українських полонених 

Керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов розповів, що… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

На Херсонщині ворог з артилерії вдарив по Бериславському району: загинула жінка

У Херсонській області через артилерійський обстріл російської армії загинула місцева мешканка Бериславського району, ще одна… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Український військовий корабель “Гетьман Іван Мазепа” у морі проходить випробування, – ВМС ЗСУ

Ходові (державні) випробування в морі проходить багатоцільовий корабель класу корвет "Гетьман Іван Мазепа" Військово-морських сил… Читати більше

Friday July 5th, 2024
  • Новини

Військовий інститут КНУ оголошує набір абітурієнтів на 2024 рік: деталі

Військовий інститут при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка анонсував про відкриття прийому документів для… Читати більше

Friday July 5th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.