fbpx
Сьогодні
14:58 06 Гру 2023

У столиці відкрили пам’ятник Герою України Мацієвському, якого стратили росіяни за вигук "Слава Україні"

English version here

Фото: Фейсбук-група "Затишне горище"

6 грудня у Києві відкрили унікальний пам'ятник Герою України Олександру Мацієвському: скульптура є майже точною копією бійця та встановлена на території Київської фортеці.

Про це повідомили користувачі у фейсбук-групі "Затишне горище", пише Рубрика.

Як повідомили у соцмережі, на відкритті була присутня мати загиблого героя. Вона пригадує, що з першого кадру ще у лютому зрозуміла, що на відео її син. Жінка пишається сином, який до останнього любив свою країну та боронив її від російських окупантів.

Зазначили, що скульптура створена коштом меценатів та благодійних фондів.

Мацієвський пам'ятник у Києві

Фото: Фейсбук-група "Затишне горище"

Історія Олександра Мацієвського

Ще 30 грудня 42-річний Олександр і четверо його побратимів були на завданні біля Соледару, з якого ніхто не повернувся. Обставини його загибелі були невідомі аж до публікації в інтернеті цього відео.

"Я ніч не спала, воно мені мерещиться. Але якась легкість з'явилась та якийсь промінчик, що я побачила, як загинув мій син. І це так важко, але я, правда, наче побачила характер мого сина, такого стійкого, незламного, бо він сказав: "Мама, я в полон ніколи не здамся". Він навіть вночі повторяв ось це: "Слава Україні" Він настільки був бойовий, настільки сміливий і безстрашний, що я вам передати не можу", – сказала Параска Демчук.

За посадою Олександр був снайпером, але в тому бою він був з автоматом, каже його командир підрозділу, якого також звати Олександр. На відео військовослужбовець вже без амуніції та бронежилету, біля виритої в землі ями. Він додав, що немає жодного сумніву у тому, що на відео саме Мацієвський.

Під час одного з обмінів його тіло уже повернули в Україну. У довідці про причину смерті вказано, що загинув чоловік від поранення внаслідок дії вогнепальної зброї.

"Я знайшла в собі сили й подивилася це відео і я порівнювала. Коли я була на упізнанні тіла, то з плеча дві дірки пробиті в серце, з другого плеча пробиті дві, у правому боку дірка, а голова була провалена. Лиця не було, була тільки ця брова і в нього навіть наклейка там. Його груди, його фігуру, руки я впізнала", – сказала мати героя.

Поховали Олександра Мацієвського 14 лютого у Ніжині.

12 березня, Служба безпеки України остаточно ідентифікувала й офіційно підтвердила особу захисника Збройних сил, якого російські загарбники розстріляли за слова "Слава Україні".

Президент Володимир Зеленський 13 березня присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському.

Нагадаємо, нещодавно у Ніжині встановили пам'ятник Герою України Олександру Мацієвському.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: