Умєров та міністерка оборони Бельгії обговорили передачу Україні винищувачів F-16

Міністр оборони Рустем Умєров обговорив зі бельгійською міністеркою оборони Людивін Дедондер передачу Україні літаків F-16 та підготовку пілотів.

Про це Міноборони України повідомило у Фейсбуці, інформує Рубрика.

Як зазначили в міністерстві, Бельгія підтверджує наміри передати Україні літаки F-16 у 2025 році.

"Високо цінуємо вашу непохитну підтримку та всебічну участь у процесі зміцнення обороноздатності Збройних сил України", – підкреслив Умєров під час зустрічі з Дедондер.

Глава оборонного відомства наголосив, що нині необхідно розпочати процес налагодження ланцюжків постачання:

  • боєприпасів,
  • запасних частин,
  • технічного обладнання для F-16.

Раніше Умєров обговорив із Дедондер плани щодо розвитку двостороннього партнерства та можливість прийняти в Україні на початку наступного року представників бельгійського оборонно-промислового комплексу.

За даними Міноборони України, загальний обсяг технічної допомоги від Королівства Бельгія для Сил оборони України станом на грудень поточного року сягнув понад 320 мільйонів євро.

Як повідомлялося, у січні минулого року Бельгія ухвалила допомогу на суму €90 мільйонів, включаючи ракети та стрілецьку зброю.

А 16 червня Рада міністрів Бельгії затвердила п'ятнадцятий пакет військової допомоги для України.

Також Бельгія для України викупила ракети Sea Sparrow.

Що відомо про навчання українських пілотів на західних винищувачах F-16

Нагадаємо, що питання надання Україні винищувачів F-16 обговорювалось у межах засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") у червні.

Після неї стало відомо, що до липня партнери України планують затвердити програму навчання українських пілотів, інженерів та техніків на винищувачах F-16, самі навчання проходитимуть у спеціально створеному центрі у одній з європейських країн.

За даними видання Politico, передача Україні західних винищувачів F-16 може відбутися на початку 2024 року.

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України. До них долучилася і Данія.

Глава держави Володимир Зеленський анонсував, що у серпні розпочнуться навчання військових Збройних сил України на американських винищувачах F-16.

А вже у середині вересня речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що процес навчання українських пілотів на винищувачах F-16 сильно зрушив з місця та "набрав обертів".

А в кінці вересня Повітряні сили вже оприлюднили відео про те, як проходить адаптація пілотів до F-16 в Україні. Вони опановують керування американськими винищувачами F-16 за допомогою симулятора польоту.

Свіжі дописи

  • Новини

Продовження надання допомоги Україні підтримують більшість громадян країн НАТО, – дослідження

Більшість громадян країн НАТО переконані у тому, що членство в Альянсі зміцнює безпеку їх країни,… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Українські захисники щемливо підтримали маленьку дівчинку, яка боїться тривоги

Воїни Збройних сил України зворушливо підтримали маленьку дівчинку, яка боялася повітряної тривоги. Про це повідомляє… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Шість громад отримали мобільні ЦНАПи від європейських партнерів: як працює це рішення

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив,… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Війська рф вночі обстріляли Херсонщину: є загиблі

У ніч проти 6 липня російські загарбники обстріляли з артилерії Бериславський район Херсонської області. Під… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

Кабмін визначив випадки, коли лікарні можуть надавати платні послуги: що відомо

Уряд визначив перелік випадків, в яких державні та комунальні заклади охорони здоров’я зможуть надавати медичні… Читати більше

Saturday July 6th, 2024
  • Новини

В Україні наступного року запрацює Єдиний туристичний реєстр: у чому рішення

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач повідомив, що уряд затвердив Порядок… Читати більше

Saturday July 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.