fbpx
Сьогодні
22:55 03 Гру 2023

Німеччина надає 50 млн євро для фінансування програми 5-7-9: як працює це рішення

За дорученням німецького Федерального міністерства економічного розвитку та співробітництва (BMZ), KfW та Міністерство фінансів України підписали Угоду про грант в сумі 50 млн євро для фінансування програми 5-7-9, яку впроваджує Фонд розвитку підприємництва.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Урядовий портал.

У чому проблема?

Володимир Зеленський  уже з перших місяців роботи на посаді президента почав виконувати обіцянки повернути заробітчан додому.

Через кілька місяців після парламентських виборів та формування уряду він оголосив про запровадження програми дешевих позик, завдяки яким заробітчани могли б відкрити справу в Україні замість роботи за кордоном.

"Ми запускаємо нову державну програму "Повертайся і залишайся". Перший етап – доступні кредити для ведення власної справи для тих, хто хоче почати або розширити власний бізнес", – заявив Зеленський у грудні 2019 року.

У лютому 2020 року мрія президента про дешеві позики почала втілюватися в життя: уряд запустив програму пільгового кредитування.

У її межах держава почала компенсовувати частину ринкової банківської кредитної ставки так, щоб позичальник-підприємець платив лише 5, 7 або 9 відсотків річних.

Але спочатку пандемія, потім війна і малий та середній бізнес стали перебувати на грані виживання.

Яке рішення?

30 листопада цього року Міністр фінансів України Сергій Марченко підписав Угоду про грант між Україною та Кредитною установою для відбудови (KfW) на суму 50 млн євро на рефінансування Програми "Доступні кредити 5-7-9%".

Кошти дозволять відшкодувати витрати на компенсацію процентної ставки за кредитами для малого і середнього бізнесу України.

Як це працює?

Завдяки наданому гранту українські підприємці отримають субсидії у вигляді часткової компенсації розміру процентної ставки за кредитами, що забезпечить для них доступ до фінансування.

"Уряд ФРН радий продовженню співпраці з Україною щодо підтримки підприємництва в умовах війни. Минулого року KfW надав 150 млн євро для програми 5-7-9, а тепер ми з задоволенням розширюємо підтримку на додаткові 50 млн євро. Ці кошти є важливою складовою німецько-українського співробітництва задля розвитку, загальна сума якого лише у 2023 році склала більше ніж 600 млн євро", – зазначила пані д-р Ульріке Хопп-Нішанка, керівниця штабу по Україні Федерального міністерства економічного розвитку та співробітництва (BMZ).

Міністр фінансів України Сергій Марченко наголосив:

"Робота підприємств є важливою складовою фінансової стабільності та економічної безпеки України в умовах війни. 50 млн євро грантових коштів KfW стануть вагомим внеском у діяльність Фонду розвитку підприємництва з удосконалення діючих програм фінансової підтримки бізнесу. Кошти будуть спрямовані на фінансування за Програмою "Доступні кредити 5-7-9%", що дозволить й надалі забезпечувати доступ малому і середньому бізнесу до пільгового кредитування".

Голова Представництва KfW в Україні та Молдові Лоренц Гесснер зазначив:

"Українські підприємства сильно страждають від війни: зруйновані виробничі потужності, висока інфляція та стрімке зниження продажів загрожують існуванню багатьох компаній. Надаючи підприємцям під час війни субсидії у вигляді часткової компенсації процентної ставки, ми забезпечуємо продовження існування компаній та збереження робочих місць, що генерує дохід домогосподарств та податкові надходження для держави".

На зустрічі сторони обговорили механізми реалізації програми Ukraine Facility, двосторонню співпрацю Урядів України та Німеччини у рамках проектів Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) та подальші спільні кроки щодо підготовки міжурядової Рамкової угоди про фінансову співпрацю.

В результаті було наголошено на важливості впровадження потрібних механізмів для реалізації проектів, зокрема Українська сторона зі свого боку запевнила, що Уряд максимально зацікавлений у прозорості надходження коштів та її забезпеченні.

Як повідомлялось, вперше з початку повномасштабного вторгнення, у III кварталі поточного року, українські банки планують пом'якшити умови кредитування для малого та середнього бізнесу, а також для населення, зокрема, щодо видачі іпотечних кредитів.

Також Рубрика повідомляла, що з початку 2023 року 11,5 тисяч українських агропідприємств одержали 59,3 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: