Новини

Литва презентувала оновлену концепцію “Коаліції з розмінування”: як працює це рішення

Міністр національної оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас презентував оновлену концепцію «Коаліції з розмінування» заступникові Міністра оборони України Юрію Джигиру під час його візиту до Вільнюса.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство оборони.

У чому проблема?

Через російське вторгнення в Україну та активні бойові дії наша країна забруднена вибухонебезпечними предметами. Деякі аналітики називають нашу країну найбільш замінованою у світі.

Площа забрудненої мінами деокупованої території нині становить близько 45 000 кв. км, а за повної деокупації території України вона збільшиться ще приблизно на 190 000 кв. км.

Яке рішення?

Оновлену концепцію «Коаліції з розмінування» у Вільнюсі презентував Міністр національної оборони Литовської Республіки Арвідас Анушаускас.

«Міни та нерозірвані снаряди, якими Росія засіяла наші землі, – це не лише перешкода контрнаступу, це – постріл в наших дітей та онуків, тому що заміновані країни продовжують потерпати від цих невидимих убивць десятиріччями після закінчення воєн. Литва сьогодні очолює дуже важкий напрямок боротьби з цією підступною зброєю. Зокрема, розширення роботи коаліції на зони бойових дій підтверджує готовність швидко враховувати найгостріші проблеми і знаходити шляхи їх вирішення», – наголосив Юрій Джигир.

Як це працює?

Концепція включає у себе:

  • елементи «гуманітарного розмінування» звільнених окупованих територій
  • «бойове розмінування» на лінії зіткнення з ворогом.

За словами Арвідаса Анушаускаса, для литовської сторони реалізація цього питання є основним пріоритетом в наданні допомоги Україні на 2024-2026 роки. До протимінної коаліції, очолюваної Литвою, наразі мають намір приєднатися 22 країни.

Нагадаємо, що Федеральна рада Швейцарії затвердила пакет допомоги у розмірі 100 мільйонів швейцарських франків для розмінування цивільних та сільськогосподарських територій в Україні та надання допомоги у відновленні країни.

Крім того, Міністерство енергетики України та американська компанія Tetra Tech, Inc домовилися про співпрацю у протимінній діяльності. Відповідний меморандум у присутності міністра енергетики Германа Галущенка та віцепрезидента компанії Tetra Tech, Inc Стіва Прістлі підписали заступник міністра Ярослав Демченков і керівник проєкту Tetra Tech, Inc Джефф Колдвелл.

У Запоріжжі інженери та учні "Школи робототехніки" створили робота-сапера для потреб Збройних сил та надзвичайників.

Свіжі дописи

  • Новини

Сполучені Штати готують новий пакет військової допомоги для України, який оголосять найближчими днями

Помічник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що його країна готує новий… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

ЮНІСЕФ: у середньому щодня дві дитини стають жертвами війни в Україні, майже 2 тисячі – загинули або поранені

Щонайменше 1993 дитини в Україні були вбиті або поранені з початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

У зв’язку з обстрілами окупантів у двох населених пунктах Сумської області оголосили евакуацію

У Сумській області почали проводити евакуацію з міст Білопілля та Ворожба. Це пов'язано з російськими… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

З російської окупації на Україну повернули ще 9 дітей разом з родинами

Благодійна організація Save Ukraine повернула з російської окупації ще дев’ятьох українських дітей разом з їхніми… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог збільшив кількість атак, за добу на фронті зафіксовано близько 140 боєзіткнень

Між Силами оборони України та російськими військами протягом доби відбулися близько 140 бойових зіткнень. Також… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Винищувачі F-16 будуть в Україні протягом місяця, – прем’єр-міністерка Данії

Винищувачі F-16, які Данія передає Україні, будуть у розпорядженні Повітряних сил ЗСУ протягом місяця. Про… Читати більше

Monday May 13th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.