fbpx
Сьогодні
Відео 20:11 01 Гру 2023

Зеленський провів чергове засідання Ставки: постачання зброї, мобілізація та демобілізація

Фото: Офіс Президента

Сьогодні, 1 грудня, глава держави Володимир Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача, на якій зокрема обговорили питання мобілізації й демобілізації громадян та необхідність змін у цій сфері.

Про це президент повідомив у вечірньому відеозверненні, інформує Рубрика.

"Щойно провів засідання Ставки. Командувачі з фронту та Головком доповіли щодо ситуації на передовій – усі основні напрямки. Схід – Купʼянськ, Лиман, Мар'їнка, Авдіївка. Запоріжжя. Південь і, зокрема, наші дії в Херсонській області. Вдячний усім воїнам, які на фронті – у боях, на бойових постах. Дякую всім, хто допомагає захищати наші позиції – будує фортифікації, мінує шляхи, якими намагаються скористатися окупанти. Заслухав доповіді щодо постачання боєприпасів та зброї, готуємо оновлені запити для комунікації з партнерами. Попереду – вагомий тиждень саме з точки зору такої комунікації", – наголосив Зеленський.

Він додав, що на Ставці заслухали доповідь керівника Служби зовнішньої розвідки України щодо ймовірних російських дій та міжнародної ситуації наступного року.

"Аналізуємо всі можливі сценарії, і має бути наш, український сценарій на 2024 рік. Конкретні операції із цілком конкретним обґрунтуванням, які дадуть Україні теж цілком конкретні результати. Саме під таку конкретику має бути розраховано все, що необхідно нашій державі, нашим бригадам", – зазначив глава держави.

Він також відзначив, що в питанні мобілізації потрібні зміни.

Йдеться не лише про кількість тих, хто може бути мобілізований, це питання про терміни служби, про демобілізацію, про умови служби.

"Це комплексні речі, які мають опрацьовувати військове керівництво та Міністерство оборони і які мають бути представлені Ставці для затвердження. Сьогодні були деякі пропозиції – я чекаю на комплексні рішення", – наголосив Зеленський.

Як повідомляла Рубрика, напередодні Президент України Володимир Зеленський поговорив телефоном з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком та федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом: головною темою бесіди були пріоритетні напрями оборонної співпраці.

Довідка

На Ставці 24 листопада також розглядали питання мобілізації, демобілізації, військкоматів, ротації та строковиків. Зеленський доручив уряду підготувати комплексні рішення.

Перед цим, у липні, президент підписав закон щодо розширення підстав звільнення з військової служби в період воєнного стану. Це стосується військовослужбовців, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час захисту України.

Серед підстав, які дозволяють звільнитися з військової служби під час воєнного стану, також є: стан здоров'я, вік, набуття чинності обвинувального вироку щодо військового, а також низка сімейних обставин. Наразі контрактники, на відміну від мирного часу, можуть покинути армію лише після оголошення демобілізації. Детальніший перелік підстав для звільнення з військової служби під час воєнного стану можна переглянути тут.

Зазначимо, що родичі військовослужбовців, які перебувають на фронті з початку повномасштабного вторгнення рф, виходили на акції протесту, вимагаючи запровадити можливість демобілізації для військових, які перебувають на фронті понад 18 місяців.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: