Майже 64% молоді готові долучатися до локального волонтерства: чи готова ваша громада до молодіжного волонтерського руху?

64% молодих українців віддають перевагу волонтерству в межах власної громади. Третина з тих, кого опитували, бере участь у волонтерських проєктах декілька разів на тиждень. Інвестування у молодіжні проєкти і їхнє залучення у волонтерські ініціативи може стати стимулом для соціальних змін та прогресу у громадах.

Такі дані наводить громадська організація "Будуємо Україну Разом", інформує Рубрика.

БУР провели анкетування, в якому взяли участь 250 молодих людей з 17 областей України, аби виявити, як залучити молодь до локального волонтерства, скільки часу вони готові приділяти, чи готові до допомоги іншим громадам, що мотивує їх до участі в ініціативах.

  • 27% визначили волонтерство як ключовий спосіб зробити внесок у спільноту,
  • 23,7% бачать, як громада змінюється з їхньою допомогою.

"Коли такий великий відсоток молоді прагне змінити свою громаду на краще, потенціал для позитивних змін у громадах є величезним. Ентузіазм до волонтерської роботи серед української молоді є перспективним для майбутнього поширення громадської діяльності у різних регіонах України. Тому протягом майже 9 років БУР підтримує волонтерський рух і активно розробляє структуру для взаємодії громадського, державного та донорського секторів", – поділилась Анастасія Драчук, керівниця проєктів БУР.

У рамках проєкту "Партисипативне відновлення: інструменти та практики для зміцнення спроможності громад" за підтримки U-LEAD, що охоплює 65 громад 10 областей, спостерігається підвищений інтерес з боку міських та сільських адміністрацій до залучення молоді у розвиток громад. Громади у прифронтових та деокупованих регіонах працюють з питаннями заходів для молоді, щоб безпечно та ефективно залучити їх до життя громади.

Важливим аспектом проєкту є не тільки волонтерська діяльність, а й підтримка місцевих спільнот. Так у межах проєкту відбулось 20 БУРчиків — це короткострокові волонтерські активності, які відбуваються протягом 1-3 днів.

Крім відновлення укриттів і покращення громадських просторів, значна увага приділяється і створенню центрів психологічної підтримки. Так 8-10 волонтерів за вихідні встигають об'єднати навколо спільного проєкту державний сектор, молодь, а також місцевих жителів. 

Результати опитування підкреслюють потребу громад залучати молодь до підтримки військових та ветеранів, веденні комунікацій локальних організацій, роботи у гуманітарних штабах і проєктах із реконструкції житла. Готовність молодих людей до волонтерства — ресурс, який, якщо його реалізувати, може сформувати фундамент для національної стійкості та солідарності.

ГО "Будуємо Україну Разом" – всеукраїнська громадська організація, яка підтримує розвиток молоді в Україні за допомогою волонтерських ініціатив та неформальної освіти. Зосереджуючись на розбудові демократичних цінностей і стимулюванні громадянської залученості, організація пропагує активну роль молоді у формуванні державних інституцій на локальному та національному рівнях. Волонтерська робота виступає не лише як інструмент залучення до суспільних процесів, але й як засіб розвитку громадянської свідомості та соціальної відповідальності.

Більше про проєкти та можливості БУР — на сайті та сторінках у соціальних мережах.

Довідка

Ця публікація була підготовлена за підтримки Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Польщі, Данії та Словенії. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю її автора та не обов'язково відображає позицію Програми "U-LEAD з Європою", Європейського Союзу і його держав-членів Німеччини, Польщі, Данії та Словенії.

Як повідомляла Рубрика раніше, молодь прагне активніше впливати на відбудову України, у Києві шукали рішення, як цього досягти.

Також можна ознайомитись як проєкти підлітків уже зараз творять зміни у відбудові українських громад у статті Рубрики "Треба вставати й щось робити".

Свіжі дописи

  • Новини

Сполучені Штати готують новий пакет військової допомоги для України, який оголосять найближчими днями

Помічник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що його країна готує новий… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

ЮНІСЕФ: у середньому щодня дві дитини стають жертвами війни в Україні, майже 2 тисячі – загинули або поранені

Щонайменше 1993 дитини в Україні були вбиті або поранені з початку повномасштабного вторгнення рф 24 лютого… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

У зв’язку з обстрілами окупантів у двох населених пунктах Сумської області оголосили евакуацію

У Сумській області почали проводити евакуацію з міст Білопілля та Ворожба. Це пов'язано з російськими… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

З російської окупації на Україну повернули ще 9 дітей разом з родинами

Благодійна організація Save Ukraine повернула з російської окупації ще дев’ятьох українських дітей разом з їхніми… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Генштаб: на Харківському напрямку ворог збільшив кількість атак, за добу на фронті зафіксовано близько 140 боєзіткнень

Між Силами оборони України та російськими військами протягом доби відбулися близько 140 бойових зіткнень. Також… Читати більше

Monday May 13th, 2024
  • Новини

Винищувачі F-16 будуть в Україні протягом місяця, – прем’єр-міністерка Данії

Винищувачі F-16, які Данія передає Україні, будуть у розпорядженні Повітряних сил ЗСУ протягом місяця. Про… Читати більше

Monday May 13th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.