Новини

Японія долучиться до багатонаціонального проєкту з розмінування України

Японія планує приєднатися до багатонаціонального проекту з розмінування України в межах "Контактної групи з питань оборони України".

Про це повідомляє Kyodo News із посиланням на джерела в уряді Японії, пише Рубрика.

Зазначається, що Японія долучиться до очолюваної Литвою структури з підтримки розмінування в складі "Контактної групи" та надасть Україні обладнання для розмінування і візьме участь у навчанні користування ним особового складу. Японські військові також, ймовірно, приєднаються до структури у складі "Контактної групи" в галузі інформації та технологій, щоб допомогти посилити кібербезпеку України на тлі постійних кібератак з боку РФ. Співрозмовники видання також поінформували, що міністр оборони Японії Мінору Кіхара незабаром офіційного оголосить про ці наміри.

Цей крок спрямований на розширення зусиль Токіо з надання Україні нелетальної допомоги, в тому числі й з відбудови, оскільки суворі правила Японії щодо експорту зброї та боєприпасів згідно з Конституцією, яка відмовляється від війни, не дозволяють країні пропонувати пряму військову допомогу.

Японія вже поставила Україні засоби з виявлення мін і провела кілька навчальних програм для персоналу з розмінування, а також домовилася з Камбоджею співпрацювати у сфері знешкодження російських мін і бомб в Україні. Важливо, що Камбоджа має великий досвід у розмінуванні, оскільки в попередні роки за підтримки міжнародних партнерів вона змогла знищити велику кількість мін, встановлених під час минулої громадянської війни.

Допомога від Японії

Як зазначають у Мінекеноміки, на сьогодні реалізована чи перебуває в стадії реалізації низка проєктів допомоги Україні, ініційовані або профінансовані Японією.

Так, раніше ДСНС було передано:

  • 12 оперативних піротехнічних машин, закуплених ЮНІСЕФ за підтримки Уряду Японії,
  • 30 вантажівок (в рамках реалізації "Проекту розвитку спроможностей у гуманітарному розмінуванні та знешкодженні вибухонебезпечних предметів").

Упродовж 2022 – 2023 років Представництвом ПРООН в Україні за підтримки Уряду Японії реалізовано проєкт міжнародної технічної допомоги в сфері гуманітарного розмінування, в рамках якого ДСНС отримала автомобілі для піротехнічних груп, обладнання, спорядження для саперів тощо.

Нині триває реалізація проектів "Покращення обладнання для гуманітарного розмінування",  розрахованих до 2025 року. Проєкти реалізуються в рамках Грантової угоди для Програми екстреного відновлення між Урядом України та Японським агентством міжнародного співробітництва.

Нагадаємо, що Японія планує виділити 160 млн євро для підтримки проєктів економічного відновлення України.

Свіжі дописи

  • Новини

На Запоріжжі загарбники атакували з дрона рятувальників під час гасіння пожежі

У Запорізькій області під час гасіння пожежі російські окупанти атакували рятувальників з дрона. Один із… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

В Україні оголосили масштабну тривогу: зліт винищувача МіГ-31К

Повітряну тривогу оголосили в усіх областях України. Попереджають про зліт винищувача МіГ-31К. Про це повідомляє… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Україна наполягає на дозволі бити зброєю від США по території рф, – Маркарова

Посол в Сполучених Штатах Оксана Маркарова заявила, що Україна зараз дуже потребує якомога більшої кількості… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

ISW: загибель президента Раїсі матиме важкі наслідки для зміни верховного лідера Ірану

Смерть президента Ірану Ібрагіма Раїсі матиме важкі наслідки для передачі влади верховного лідера. Але не… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Сили ППО вночі знищили усі 29 “Шахедів”

Уночі, 20 травня, російська армія вдалась до чергової нічної атаки проти України. Протиповітряній обороні (ППО)… Читати більше

Monday May 20th, 2024
  • Новини

Воїни ЗСУ минулої доби знищили ще 1400 окупантів, 14 танків та корабель

Минулої доби, 19 травня, Сили оборони ліквідували ще понад 1400 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Monday May 20th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.