fbpx
Сьогодні
16:20 28 Лис 2023

Уперше з початку великої війни рф візьме участь у засіданні Ради міністрів ОБСЄ, Україна вже відреагувала

English version here

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба Фото: © RCO/Oleksandr Zakletskyі

Міністерське засідання ОБСЄ, яке відбудеться 30 листопада і 1 грудня у Скоп'є у Північній Македонії, бойкотуватиме міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Причиною стала присутність на ньому очільника російського МЗС сергія лаврова.

Про це повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко, інформує Рубрика.

За його словами, росія "послідовно руйнує" Організацію з безпеки та співробітництва у Європі, "вдаючись до шантажу та відкритих погроз".

Крім того, каже Ніколенко, рф незаконно утримує трьох представників ОБСЄ, які є громадянами України і перебувають у в'язницях уже понад 500 днів.

Речник МЗС стверджує, що присутність російської делегації на засіданні у Скоп'є "лише посилюватиме кризу, у яку росія загнала ОБСЄ".

Тому українська делегація вирішила бойкотувати засідання на рівні міністра — тобто на ньому не буде Дмитра Кулеби.

Згодом міністри закордонних справ Литви, Латвії та Естонії опублікували спільну заяву, у якій заявили, що також не братимуть участі в засіданні.

"Моє бачення: Лаврову місце в спеціальному трибуналі, а не в ОБСЄ", — сказав очільник естонського МЗС Маргус Тсахкна.

Довідка

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), яка до 1995 року мала назву Нарада з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ) — це найбільша у світі регіональна міжурядова організація з питань безпеки.

Вона має статус спостерігача в ООН. Об'єднує 57 країн-учасниць з Європи, Азії та Північної Америки.

Нагадаємо, Україна уже оголошувала бойкот Парламентській асамблеї ОБСЄ через участь російської делегації 23-24 лютого у Відні.

Як повідомлялось, Парламентська Асамблеї ОБСЄ визнала рф державою спонсором-тероризму, а ПВК "Вагнер" – терористичною організацією.

Також повідомлялось, що 16 жовтня прибув з візитом до Києва керівник ОБСЄ Буяр Османі. Він провів переговори з українською владою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: