Уряд Німеччини та ЄС профінансував будівництво 6 сучасних лікарень

Медичні заклади знаходяться в Львівській, Дніпропетровській, Миколаївській, Сумській, Запорізькій і Чернігівській областях. Перший з них, розташований у м. Львів, розпочав свою роботу в вересні, ще п'ять – відкриються до кінця 2023 року. Реалізація активностей здійснюється GIZ Ukraine в рамках проекту «EU4ResilientRegions – Спеціальної програми підтримки України», яка співфінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини.

У листопаді – грудні 2023 року розпочнуть свою роботу медичні лікарні в п'яти населених пунктах. Вони збудовані із модульних конструкцій, які відповідають європейським стандартам енергозбереження. Нові лікарні працюватимуть в м. Перещепине, Дніпропетровської області, смт. Широке, Запорізької області, сел. Березанка, Миколаївської області, м. Тростянець, Сумської області і м. Чернігові. Вони здатні обслуговувати до 200 пацієнтів на день.

Вони забезпечуватимуть медичними послугами жителів громад і найближчих населених пунктів, а також ВПО, що прибули в ці громади. В якості партнерів були обрані громади, які постраждали під час окупації або в яких пошкоджено заклади охорони здоров'я в результаті бойових дій, а також громади, що прийняли велику кількість тимчасово переміщених осіб за час повномасштабного вторгнення.

«У відповідь на запит ми розробили концепцію, яка базувалась на модульних конструкціях. Завдяки цьому тривалість реалізації проекту скоротилась до восьми місяців, – говорить Георг-Себастіан Хольце, директор кластеру GIZ Resilient Society. – Ми значно розширюємо можливості існуючих лікарень, щоб збільшити спроможність громад в наданні медичних послуг мешканцям найближчих громад та тимчасово переміщеним особам. Ці шість медичних закладів дозволять містам і селам по всій Україні підвищити якість надання медичних послуг».

Всі лікарні комплектуються сучасним медичним та лабораторним обладнанням. Постачається медичне обладнання для кабінетів 18 медичних спеціалістів: функціональної діагностики (ЕКГ, ЕЕГ, УЗД тощо), лабораторних аналізів, кабінету терапевта, ЛОРа, офтальмолога, гінеколога, хірурга, маніпуляційного та консультаційного кабінетів, фізіотерапії тощо.

Крім того усі заклади будуть оснащені сучасними меблями, в т. ч. медичними, ІТ обладнанням – ноутбуками, комп'ютерами, телевізорами, принтерами, побутовою технікою, санітарним обладнанням тощо. Також передбачене навчання фахівців лікарні користування обладнанням як в режимі онлайн, так і під час практичних занять на місці, що супроводжують представники компанії-постачальника.

Для кожної лікарні збудовані автономні сонячні електричні станції встановленою потужністю 70 кВт. Вони розраховані на забезпечення безперебійного функціонування всього наявного медичного обладнання в збудованих модулях (без урахування потреб опалення). Сонячні панелі встановлено і на модульних блоках, і на дахах існуючих закладів, і на земельних ділянках поруч з модульною лікарнею – залежно від ситуації.

До складу сонячної станції також входять сучасні резервні накопичувачі електричного живлення потужністю 52 кВт, встановлені в модульних лікарнях, гібридні та мережеві інвертори, програмне забезпечення для роботи станцій в режимі онлайн.

Для аварійного енергопостачання п'яти лікарень також встановлені сучасні дизельні генератори потужністю 160 кВт разом з резервом палива. Навколо будівель облаштовано простір, забезпечено доступ до модульних лікарень осіб з обмеженими можливостями. Всі заклади, разом з генераторами, захищені бар'єрами HESCO, які мають захистити лікарні від уламків на випадок можливих обстрілів.

Першим із шести закладів у вересні 2023 року у Львові був введений в експлуатацію модульний діагностичний центр при лікарні Святого Луки, що відноситься до Першого територіального медичного об'єднання м. Львова. Для нього було придбано в тому числі, магнітно-резонансний томограф Philips Ingenia Ambition S, який забезпечує виняткову якість зображення, швидку діагностику та значно покращує догляд за пацієнтами, сучасний кабінет рентгенологічного обстеження разом з потужним обладнанням тощо.

Частина обладнання розміщена в модульній конструкції, частина – в існуючих приміщеннях лікарні. Громада міста Львів вже отримала будівлю разом із усім обладнанням у власне користування і активно розпочала їх експлуатацію.

Довідка:

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є: ефективне державне врядування, енергоефективність і клімат, сталий економічний розвиток. Також особлива увага приділяється підтримці українських громад, що прийняли внутрішньо переміщених осіб.

Свіжі дописи

  • Новини

Не тільки Дніпро: у Кривому Розі теж пролунав вибух, повідомили про загрозу балістики

3 липня після попередження про балістичну загрозу в Кривому Розі пролунали вибухи Про це пише… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Облрада Дніпра показала світлини пошкодженого торгового центру

Дніпровська обласна рада опублікувала знімки пошкодженого торгового центру міста після комбінованої російської атаки вранці 3… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Уранці захисники неба збили 11 повітряних цілей ворога, серед яких ракета “Іскандер К”

Уранці, 3 липня, російські загарбники запустили по Україні ударні безпілотники та ракети, у тому числі… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Наслідки атаки на Дніпро: відомо про 3 загиблих та 18 постраждалих

У Дніпрі внаслідок комбінованої російської атаки безпілотниками та ракетами був пошкоджений місцевий торговий центр: через… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Музикант та письменник Жадан став почесним професором українського університету в Мюнхені

Напередодні український письменник, музикант та військовослужбовець Сергій Жадан отримав звання почесного професора філософії Українського вільного університету… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024
  • Новини

Україна отримала від МВФ черговий транш у розмірі $2,2 млрд

Черговий транш розміром 2,2 млрд від Міжнародного валютного фонду отримала Україна: кошти спрямують на підтримку… Читати більше

Wednesday July 3rd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.