fbpx
Сьогодні
22:40 21 Лис 2023

Уряд Німеччини та ЄС профінансував будівництво 6 сучасних лікарень

Медичні заклади знаходяться в Львівській, Дніпропетровській, Миколаївській, Сумській, Запорізькій і Чернігівській областях. Перший з них, розташований у м. Львів, розпочав свою роботу в вересні, ще п'ять – відкриються до кінця 2023 року. Реалізація активностей здійснюється GIZ Ukraine в рамках проекту «EU4ResilientRegions – Спеціальної програми підтримки України», яка співфінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини.

У листопаді – грудні 2023 року розпочнуть свою роботу медичні лікарні в п'яти населених пунктах. Вони збудовані із модульних конструкцій, які відповідають європейським стандартам енергозбереження. Нові лікарні працюватимуть в м. Перещепине, Дніпропетровської області, смт. Широке, Запорізької області, сел. Березанка, Миколаївської області, м. Тростянець, Сумської області і м. Чернігові. Вони здатні обслуговувати до 200 пацієнтів на день.

Вони забезпечуватимуть медичними послугами жителів громад і найближчих населених пунктів, а також ВПО, що прибули в ці громади. В якості партнерів були обрані громади, які постраждали під час окупації або в яких пошкоджено заклади охорони здоров'я в результаті бойових дій, а також громади, що прийняли велику кількість тимчасово переміщених осіб за час повномасштабного вторгнення.

Уряд Німеччини та ЄС профінансував будівництво 6 сучасних лікарень

«У відповідь на запит ми розробили концепцію, яка базувалась на модульних конструкціях. Завдяки цьому тривалість реалізації проекту скоротилась до восьми місяців, – говорить Георг-Себастіан Хольце, директор кластеру GIZ Resilient Society. – Ми значно розширюємо можливості існуючих лікарень, щоб збільшити спроможність громад в наданні медичних послуг мешканцям найближчих громад та тимчасово переміщеним особам. Ці шість медичних закладів дозволять містам і селам по всій Україні підвищити якість надання медичних послуг».

Всі лікарні комплектуються сучасним медичним та лабораторним обладнанням. Постачається медичне обладнання для кабінетів 18 медичних спеціалістів: функціональної діагностики (ЕКГ, ЕЕГ, УЗД тощо), лабораторних аналізів, кабінету терапевта, ЛОРа, офтальмолога, гінеколога, хірурга, маніпуляційного та консультаційного кабінетів, фізіотерапії тощо.

Крім того усі заклади будуть оснащені сучасними меблями, в т. ч. медичними, ІТ обладнанням – ноутбуками, комп'ютерами, телевізорами, принтерами, побутовою технікою, санітарним обладнанням тощо. Також передбачене навчання фахівців лікарні користування обладнанням як в режимі онлайн, так і під час практичних занять на місці, що супроводжують представники компанії-постачальника.

Для кожної лікарні збудовані автономні сонячні електричні станції встановленою потужністю 70 кВт. Вони розраховані на забезпечення безперебійного функціонування всього наявного медичного обладнання в збудованих модулях (без урахування потреб опалення). Сонячні панелі встановлено і на модульних блоках, і на дахах існуючих закладів, і на земельних ділянках поруч з модульною лікарнею – залежно від ситуації.

Уряд Німеччини та ЄС профінансував будівництво 6 сучасних лікарень

До складу сонячної станції також входять сучасні резервні накопичувачі електричного живлення потужністю 52 кВт, встановлені в модульних лікарнях, гібридні та мережеві інвертори, програмне забезпечення для роботи станцій в режимі онлайн.

Для аварійного енергопостачання п'яти лікарень також встановлені сучасні дизельні генератори потужністю 160 кВт разом з резервом палива. Навколо будівель облаштовано простір, забезпечено доступ до модульних лікарень осіб з обмеженими можливостями. Всі заклади, разом з генераторами, захищені бар'єрами HESCO, які мають захистити лікарні від уламків на випадок можливих обстрілів.

Уряд Німеччини та ЄС профінансував будівництво 6 сучасних лікарень

Першим із шести закладів у вересні 2023 року у Львові був введений в експлуатацію модульний діагностичний центр при лікарні Святого Луки, що відноситься до Першого територіального медичного об'єднання м. Львова. Для нього було придбано в тому числі, магнітно-резонансний томограф Philips Ingenia Ambition S, який забезпечує виняткову якість зображення, швидку діагностику та значно покращує догляд за пацієнтами, сучасний кабінет рентгенологічного обстеження разом з потужним обладнанням тощо.

Частина обладнання розміщена в модульній конструкції, частина – в існуючих приміщеннях лікарні. Громада міста Львів вже отримала будівлю разом із усім обладнанням у власне користування і активно розпочала їх експлуатацію.

Уряд Німеччини та ЄС профінансував будівництво 6 сучасних лікарень

Довідка:

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є: ефективне державне врядування, енергоефективність і клімат, сталий економічний розвиток. Також особлива увага приділяється підтримці українських громад, що прийняли внутрішньо переміщених осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: