68,7% опитаних українців вважають домашнє насильство неприйнятним: дослідження

На замовлення Офісу Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та Фонду Народонаселення ООН в Україні (UNFPA), компанія Gradus Research дослідила ставлення українців до проблем насильства. Аналізували обізнаність, здатність громадян ідентифікувати і реагувати на домашнє насильство, а також рівень несприйняття домашнього насильства серед українців.

 Про результати дослідження інформує Рубрика.

Згідно з результатами дослідження, дві третини респондентів зіштовхувалися з домашнім насильством особисто чи спостерігали його у своєму оточенні.

Вважають неприйнятними будь-які прояви домашнього насильства 68,7% опитаних (71,8% жінок і 65,3% чоловіків).

Водночас 75,6% опитаних громадян переконані, що звернення по допомогу у випадках домашнього насильства – на часі.  

 

Дослідження також показало спроможність українців/-ок чітко ідентифікувати прояви різних видів домашнього насильства (фізичного, психологічного, економічного та сексуального) у побутових ситуаціях. Водночас 65,3% опитаних вважає, що відповідальність за ситуації, пов'язані з сексуальним та гендерно зумовленим насильством, лежить виключно на кривднику.

З результатів опитування стає зрозуміло, що в певних випадках чоловіки та жінки схильні розділяти відповідальність між кривдником та постраждалою особою. Наприклад, оцінюючи ситуацію з проявами економічного насильства, половина респондентів стверджували, що "винні обидвоє", а на питання щодо психологічного насильства таких відповідей було 47,4%.

Також привертає увагу різниця в оцінках чоловіків та жінок. Опитані жінки в більшості випадків більш нетерпимі до насильства. Відсоток жінок, які вбачали прояви насильства у конкретних ситуаціях та визнавали відповідальним кривдника, був вищим. Ця різниця помітна навіть у частках респондентів, нетерпимих до проявів насильства: 71,8% серед жінок та 65,3% серед чоловіків.

Спостерігаються також відмінності у ставленні до домашнього насильства серед різних вікових груп. Молодша аудиторія (18-24 років) характеризується нижчою толерантністю до проявів насильства та є більш одностайною у покладанні вини на кривдника, тоді як респонденти старшого віку (55-60 років) виявляють більшу терпимість до проявів домашнього насильства, частіше приписують частку відповідальності за насильство постраждалим, або ж схильні вважати, що відповідальність несуть обидві сторони.

46,5% опитаних заявили, що хотіли б дізнатися більше про проблему домашнього насильства і способи його превенції. При цьому, більшість учасників не впевнені у своїх знаннях щодо дій, які дозволили б їм не опинитись в ситуації насильства (60,7% визнали, що мають лише орієнтовне уявлення про необхідні кроки, а 19% повідомили, що не мають цього розуміння взагалі). 

Довідка

 Дослідження проведено в межах кампанії "Зроби крок. Чуйність перемагає насильство", що відбувається за ініціативи Офісу Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції та за сприяння першої леді України. Реалізовується у співпраці з Урядовою Уповноваженою з питань гендерної політики та за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA).

 Дослідження проводила компанія Gradus Research у вересні 2023 методом самостійного заповнення анкети респондентом на смартфоні, або в браузері за посиланням. Вибірка відображає структуру населення міст із кількістю мешканців більше 50 тисяч у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном. Розмір вибірки: 1194 респонденти.

Як повідомляла Рубрика, за  вісім місяців 2023 року в Україні правоохоронці зареєстрували понад 192 тисячі заяв про домашнє насильство.

Нагадаємо, у Кам'янському в Дніпропетровській області запрацював Центр психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства.

Також у Червонограді Львівської області запрацював центр для постраждалих від домашнього насильства.

Окрім того, четвертого квітня у столиці відкрили перший в Україні тренінговий центр психологічної підтримки — Київський центр стресостійкості. "Рубрика" дізнавалася, як він працює і кому допоможе це рішення.

Загалом в Україні працюють уже 11 Центрів допомоги врятованим, які безкоштовно надають комплексну підтримку з різних питань.

Свіжі дописи

  • Новини

Шмигаль провів зустріч з Блінкеном: обговорили подробиці пакета воєнної допомоги на $400 млн

У Києві, 14 травня, відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Державного секретаря Сполучених Штатів… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Стала відома дата майбутнього візиту Зеленського до Іспанії

Президент України Володимир Зеленський відвідає столицю Іспанії Мадрид у п'ятницю, 17 травня, і буде прийнятий… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Збільшилася кількість постраждалих внаслідок обстрілу Харкова: серед них – 3 дитини

Через сьогоднішній російський удар по центру Харкова постраждало 17 осіб. Серед них троє дітей. Про… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Генштаб: найбільша активність ворога спостерігається на Покровському напрямку, на околицях Вовчанська ведуться бої

Російські окупанти продовжують наступальні дії. Найбільша активність ворога спостерігається на Покровському напрямку. Своєю чергою, Сили… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Російські окупанти атакували центр Харкова: відомо про 9 постраждалих

російські війська атакували Харків, зокрема житлову забудову центральної частини міста. Відомо про девʼятьох постраждалих. Про… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024
  • Новини

Президент Франції підтвердив свою участь у Глобальному саміті миру

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із французьким колегою Еммануелем Макроном. Однією з тем… Читати більше

Tuesday May 14th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.