fbpx
Сьогодні
22:13 19 Лис 2023

У Чорнобильському заповіднику з'явилася тварина, яку екологи не фіксували від минулого століття

English version here

Фото: Київський зоопарк

У Київській області, на території Чорнобильського заповідника, фотопастки зафіксували наявність рисі євразійської. Цей вид є рідкісним і зник у минулому столітті з території українського Полісся.

Про це повідомляє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, передає Рубрика.

"У минулому столітті цей вид повністю зник з території українського Полісся: фіксувались лише заходи окремих особин з рідкісних репродуктивних оселищ Білорусі. Тепер ось ми хвалимось новими й новими світлинами цього пухнатого хижака з китичками, популяція якого є цілком сталою на заповідній території, – йдеться у повідомленні.

Нині популяція рисі євразійської є цілком сталою на заповідній території.

Фото: Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник

Довідка

Рись звичайна, або рись євразійська – це ссавець із роду рись (Lynx), що належить до ряду хижих (Carnivora) родини котових (Felidae).

Довжина тіла самців у дорослому стані сягає від 76 до 110 см, а самок на 3–6 см коротша. Хвіст — 10–31 см, висота у плечах 60–65 см. Вага дорослих звірів найчастіше дорівнює 16–20 кілограмам, інколи до 32 кг. Рись має карі очі, китиці на вухах, короткий хвіст, великі гострі пазурі, та сильні задні лапи. Всі лапи зимою вкриті густим хутром. Жодний інший представник родини котячих не пристосований до снігу так добре, як рись.

В Україні рись зустрічається досить рідко: в Карпатах та на Поліссі, у тому числі, в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Рись євразійська – дуже важливий вид для екосистем віддалених лісів Полісся та Карпатських гір.

У доісторичні часи рись була поширена майже в усій лісовій зоні північної півкулі і всюди її історія драматична. Століттями люди її жорстоко переслідували. Колись за знищення рисі виплачувались премії. Окрім того на неї любили полювати королі та князі, — м'ясо рисі вважалось делікатесом. Надто пізно люди зрозуміли, що рись заслуговує уваги і турботи та її вже цілком винищили на території більшої частини Європи.

Нагадаємо, до Чорнобильської зони повернувся зниклий вид диких тварин, яких там не бачили понад 100 років. Дослідник Сергій Гащак розповів, що у лісі біля Чорнобиля знову можна зустріти бурого ведмедя.

Також у Чорнобильській зоні помітили птаха із Середземноморського регіону, якому невластиво проживати в України. Мова йде про Мартина скельного, який став новим видом пернатого для заповідника.

"У Чорнобильському заповіднику поповнення. Було зафіксовано новий вид птаха – мартин скельний — Larus michahellis. Він був помічений трансмітером в Польщі навесні 2021 року. Мартин пролетів над Заповідником шостого травня 2023 року по лівому березі річки Прип'ять на північний захід", –  підкреслюють в повідомленні.

Окрім того, повідомлялось, що у Чорнобильському заповіднику розкидають приманки для хижих звірів, які запобігають захворюванню на сказ. Як повідомляла Рубрика, 24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення на рериторію України.

У цей же день ЧАЕС була захоплена російськими загарбниками.

Увесь цей час усі об'єкти ДСП "Чорнобильська АЕС" та об'єкти, розташовані в Зоні відчуження, перебували під контролем військових рф. Перед відходом окупанти склали "акт" про те, що станцію "охороняли" і з боку адміністрації претензій до військ рф немає.

31 березня Рубрика писала, що російські окупаційні війська покинули територію Чорнобильської АЕС на Київщині.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: