fbpx
Сьогодні
15:47 17 Лис 2023

У Києві, для дітей, які постраждали від війни, відкрили простір психоемоційної підтримки: як працює це рішення

English version here

У столиці запрацював простір психоемоційної підтримки "Літокрил" для дітей, які постраждали від війни, який надає безкоштовні психологічні консультації дітям та їхнім батькам й опікунам.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

З початку повномасштабної війни в Україні діти стали однією з найбільш уразливих груп населення. Вони зазнають прямого впливу насильства, травматичних подій та емоційного стресу, що чинить глибокий психологічний вплив на їхній розвиток і майбутній добробут.

Один із найвідчутніших ефектів війни на дітей – це втрата близьких родичів, батьків і друзів. Багато дітей залишаються сиротами або змушені жити в розорених і дезорганізованих умовах. Це не тільки створює матеріальні труднощі, а й призводить до емоційної травми, відчуття втрати та відчуження.

Під час війни діти також стикаються з небезпекою вибухів, обстрілів і мінних полів. Вони змушені жити в постійному страху за своє життя і безпеку. Багато дітей травмуються фізично або психологічно, а деякі навіть стають інвалідами внаслідок воєнних дій.

Станом на 14 листопада, від початку повномасштабної агресії росії в Україні через дії російської армії постраждали 1653 дитини, серед них – 510 загиблих неповнолітніх: отримали поранення різного ступеня тяжкості 1143.

Яке рішення?

У Києві відкрили простір психоемоційної підтримки "Літокрил" для дітей, які постраждали від війни. Центр надає безкоштовні психологічні консультації дітям та їхнім батькам і опікунам.

"Літокрил" – це вже третій хаб, який відкриває благодійний фонд RescueNow.

Я це працює?

Два хаби уже функціонують у Харкові, третій почав працювати в Києві у партнерстві з гуманітарним фондом Never Give Up.

Він розрахований насамперед для сімей, які були вимушені покинути свої домівки через війну і почати життя спочатку у незнайомих для них містах.

"Багато родин бігли з окупованих територій або від вибухів. Тепер вони мають пристосовуватись до життя у великому чужому місті, знайти роботу, школу або садок, друзів. Це складно прожити не тільки батькам, але і дітям, які часто не можуть розповісти мамі з татом, що насправді відчувають після пережитого", – розповідає кураторка проєкту Ольга Кабанець.

Простір має три кімнати, дві з них розраховані для групових занять, ще одна – для психологічних сесій.

Усі заняття розписані погодинно з урахуванням кількості дітей та вікових особливостей:

  • групи від 4 до 7 років,
  • 8-11,
  • 12-16 років.

Під час ігор, арт- та казкотерапій команда проєкту допомагає дітям зняти напругу та відволіктися від травм.

Щотижня проходять різноманітні майстер-класи:

  • театральні студії,
  • змішані східні єдиноборства,
  • орігамі,
  • пластилінографія,
  • кулінарія,
  • медіашкола з вивчення телебачення та зйомки дитячих новин.

Для найменших є заняття з підготовки до школи на логіку, пам'ять та увагу.

"Оскільки переважна більшість переселенців не звертаються за психологічною допомогою і все переживають власними силам, у "Літокрилі" їм надають допомогу кваліфіковані психологи, які працюють з тривожними та депресивними станами дітей і батьків у групах та індивідуально", – йдеться у повідомленні хабу.

Простір знаходиться за адресою: вулиця Чикаленка, 25 (2 хвилини від метро "Театральна", де можна сховатися у разі повітряної тривоги).

Ознайомитися із розкладом занять і майстер-класів, а також записатись на консультації психологів можна через Telegram проєкту або за номером +38 063 408 80 55.

У січні фонд планує відкрити другий "Літокрил" в Києві на Лівому березі Дніпра.

Нагадаємо, для навчання та соціалізації учнів та учениць в Україні з'явилася інтерактивна мапа з цифровими освітніми центрами: на сьогодні вже функціонують 154 такі освітні простори в 17 областях.

Окрім того, в освітньо-культурному та волонтерському просторі Гончаренко центр Івано-Франківськ запускають школу операторів БПЛА для підлітків. Усі заняття безкоштовні та розраховані на школярів та студентів віком від 14 до 18 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: