fbpx
Сьогодні
16:20 16 Лис 2023

Благословення одностатевих пар: Англіканська церква підтримала проведення пробних служб

Фото seventeen.com

Генеральний Синод Англіканської церкви для благословення одностатевих пар підтримав пробний план проведення окремих служб.

Як інформує Рубрика, про це повідомляє The Guardian.

Такі спеціальні богослужіння можуть розпочатись вже за кілька тижнів.

На спеціальні служби одностатеві пари зможуть запрошувати рідних і друзів. Передбачається, що вони будуть супроводжуватися проповіддю, музикою, конфетті, як і стандартне церковне вінчання.

Рішення було ухвалене 227 голосами. Водночас 203 священнослужителі висловилися проти.

За словами Стівен Крофт, єпископ Оксфордський, який запропонував нововведення, "експериментальні" богослужіння будуть добровільними.

Жодного члена духовенства не змушуватимуть їх проводити.

"Хоча ця пропозиція була прийнята, ми не недооцінюємо глибини почуттів і будемо роздумувати над усім, що ми почули, та прагнути разом рухатися вперед", – зазначили у спільної заяви архієпископи Джастін Велбі та Стівен Коттрелл .

Водночас Даніель Матову, мирянин, який є членом Синоду, сказавши, що ця пропозиція "повністю не узгоджується зі Словом Божим".

Єпископ Лондона Сара Маллаллі, сказала, що Синод розгляне варіанти, які дозволили б краще втілити рішення про благословення одностатевої пари.

"Як ми знову переконалися сьогодні, правда полягає в тому, що Англіканська церква не є одностайною у питаннях сексуальності та шлюбу", – додала вона.

Також зазначається, що минулого місяця єпископи погодилися схвалити спеціальні молитви для благословення одностатевих пар. Також вони домовилися розпочати дворічний процес надання дозволу на спеціальні окремі богослужіння згідно з канонічним правом.

Нагадаємо, раніше і Папа Римський припустив можливість благословення гомосексуальних пар.

Франциск зазначив, що подружжя – це чоловік і жінка. Водночас він припустив, що благословення гомосексуальних пар "можна було б вивчати", але вони мало б відрізнятися від благословення шлюбу.

"Пастирська розсудливість повинна адекватно розпізнавати, чи існують форми благословення, про які просять одна або кілька осіб, які не передають помилкового уявлення про шлюб.

Адже коли просити благословення, то висловлюють прохання про допомогу від Бога, благання про можливість жити краще, довіру до Батька, який може допомогти нам жити краще",– пише Папа у листі.

Також Франциск зауважив, що існують ситуації, "неприйнятні з моральної точки зору".

"...пастирське милосердя вимагає від нас не просто ставитися до інших людей як до "грішників", чия вина чи відповідальність може бути пом'якшена різними факторами, що впливають на суб'єктивну відповідальність", – зауважив Франциск.

Папа вважає, що таке благословення не треба перетворювати на "фіксовану норму", натомість – ухвалювати окреме рішення щодо кожної конкретної ситуації.

Зауважимо, що одностатеві пари в Україні не мають жодних юридичних прав щодо одного. Під час війни це особливо помітно — якщо з кимось у такій парі щось стається, інший в очах держави є просто стороннім людиною. "Рубрика" розбиралася, які рішення вже в роботі та які перспективи їх запровадження. Читайте докладніше у статті "Реєстроване партнерство: для кого це рішення і чому воно на часі".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: