fbpx
Сьогодні
08:43 15 Лис 2023

Уперше за шість років лідер Китаю з офіційним візитом прибув до Сполучених Штатів

Президент США Джо Байден та президент Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі 14 листопада 2022 року в Індонезії. Фото: АР

Напередодні президент Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін розпочав свій перший за шість років візит до Сполучених Штатів Америки.

Про це інформує Reuters.

У виданні зазначають, що у США на злітній смузі у Сан-Франциско китайського лідера зустріли американські посадовці, серед яких міністерка фінансів Джанет Єллен.

Як повідомляє Reuters, 15 листопада Сі має зустрітися з президентом США Джо Байденом у невідомому місці на узбережжі затоки Сан-Франциско. Після цього він візьме участь у щорічному саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС).

Зустріч китайського лідера віч-на-віч з Главою Білого дому стане першою за останній рік.

Політики мають намір обговорити:

  • двосторонні відносини між Вашингтоном та Пекіном,
  • безпекову ситуацію в Тайванській протоці,
  • війну рф проти України,
  • загострення на Близькому сході.

Також на порядку денному буде відновлення контактів між військовими США та Китаю, а також врегулювання економічних відносин між двома країнами.

Загалом Сі Цзіньпін перебуватиме в США з візитом до 17 листопада.

Раніше Байден заявляв, що його метою у переговорах із Сі буде поліпшення відносин із Китаєм. За словами президента, він прагнутиме відновити нормальну комунікацію між двома наддержавами.

Своєю чергою речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі повідомив журналістам, що Байден і Сі також обговорять конфлікт між Ізраїлем і ХАМАС у Газі, а також зусилля США з підтримки України в її боротьбі з російськими окупантами.

Важливе місце на порядку денному займатимуть економічні питання.

Зазначимо, що напередодні перед міністрами організації, до якої входить 21 країна, виступив держсекретар Ентоні Блінкен, який наголосив на тому, що "товари, ідеї, люди" мають рухатися "законно і вільно".

Торговий представник США Кетрін Тай, яка разом з Блінкеном відкрила міністерську сесію АТЕС, заявила, що зустріч у Сан-Франциско відбувається в час "великої невизначеності та викликів" для регіону. Вона відзначила зростання геополітичної напруженості, крихкість ланцюгів постачання й загострення кліматичної кризи.

Як відомо, до АТЕС, крім Китаю і США, входять, зокрема, Австралія, Канада, Індонезія, Японія, Південна Корея, Малайзія, Нова Зеландія, Тайвань, Таїланд, Мексика, Чилі, Перу та росія.

Нагадаємо, востаннє Байден та Сі зустрічалися на саміті G20 в Індонезії у листопаді 2022 року. Це були їхні перші переговори після того, як Байден став президентом.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: